Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Restaurarea vitraliilor Catedralei Notre-Dame din Paris, în derulare
Notre Dame

Restaurarea vitraliilor Catedralei Notre-Dame din Paris, în derulare

Restaurarea vitraliilor Catedralei Notre-Dame din Paris, distruse în timpul incendiului din 2019, a început.

Când structura catedralei a fost grav avariată de incendiu, cele mai multe dintre vitraliile vechi de 170 de ani au rezistat focului și căldurii emanate de acesta. Totuși, ele au fost afumate și acoperite de praf.

După mai mult de trei ani de la incendiu, opt producători de sticlă din Franța și Germania au început minuțioasa operațiune de curățare și restaurare a 39 de ferestre înalte din pronaos, strană, transept și sacristie, relatează Reuters.

Procesul de curățare a sticlei implică frecarea suprafeței, ușor, cu bumbac îmbibat în apă și etanol, proces delicat și repetitiv prin care trebuie înlăturată murdăria fără a avaria sticla.

Notre-Dame, redeschisă până în 2024

Catedrala de secol 12 a fost închisă pentru restaurare începând din aprilie 2019, când acoperișul a fost distrus complet.

Obiectivul este să fie redeschisă până în 2024, când Franța găzduiește Jocurile Olimpice.

Vitraliile de la Notre-Dame au fost create de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc, care a proiectat și turla de 96 de metri, arsă complet în incendiu.