Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Ce conținea biblioteca personală a lui Charles Darwin
vanwyhe the complete library of charles darwin

Ce conținea biblioteca personală a lui Charles Darwin

Conținutul întregii biblioteci personale a lui Charles Darwin a fost dezvăluit pentru prima dată, un catalog de 300 de pagini detaliind mii de cărți, reviste, broșuri și articole din colecția naturalistului.

După aproximativ două decenii de muncă elaborată de o echipă condusă de academicianul John van Wyhe pentru a găsi mii de cărți, jurnale și articole din biblioteca lui Charles Darwin, detalii din aceasta – de la o lucrare despre cobai epileptici până la un roman al lui Elizabeth Gaskell pe care îl adora – sunt publicate pentru prima dată în întregime.

John van Wyhe a declarat că acesta arată amploarea extraordinară a cercetărilor lui Darwin asupra lucrărilor altora, potrivit The Guardian. „Arată și cât de nebunește de eclectic a fost Darwin. Există această mare de lucruri – tăieturi din ziare americane sau germane despre o rață sau despre lăcuste invazive. Aceasta a fost partea distractivă, nu cărțile formale, ci celelalte lucruri… toate acestea se pun laolaltă pentru a crea teoriile și publicațiile pe care le cunoaștem cu toții”, a mai spus Van Wyhe.

Darwin Online

Catalogul de 300 de pagini publicat de Darwin Online detaliază 7.400 de titluri din 13.000 de elemente, inclusiv reviste, broșuri și comentarii.

Unele dintre cărți datează din perioada școlară a lui Darwin, cum ar fi „A history of England” (1821) a lui Oliver Goldsmith, pe care a câștigat-o ca premiu, sau manualul de geografie antică al directorului său.

Reconstituire virtuală a bibliotecii

Cercetătorii au folosit uneori registrele licitațiilor pentru a reconstitui poveștile. Spre exemplu, un dosar de vânzări arată că Darwin avea o copie a unui articol din 1826 al ornitologului John James Audubon despre urubu Vultura aura. În 2019, a apărut la licitație un exemplar al romanului „Wives and Daughters” din 1880 al lui Elizabeth Gaskell. O notă trecută pe acesta consemnează: „Această carte a fost una dintre marile favorite ale lui Charles Darwin și ultima carte care i-a fost citită cu voce tare”.

Listele anterioare cu ce se afla în biblioteca lui Darwin acopereau doar aproximativ 15% din ceea ce se afla de fapt în ea, a declarat van Wyhe.

Noua listă arată că Darwin avea volume despre biologie, geologie, filozofie, psihologie, religie, agricultură, artă, istorie și călătorii. Mai mult de jumătate din lucrări sunt în limba engleză, iar restul în limbi precum germana, franceza, italiana, spaniola, olandeza și daneza.

Unul dintre elemente este o revistă germană care conține prima fotografie cunoscută a unei bacterii. Alte lucrări din bibliotecă au titluri precum „Anatomia unei găini cu patru picioare”, „Cobai epileptici” și „Odiosul sau lăcusta din Colorado”.

Proiectul include o reconstituire virtuală a bibliotecii, cu 9.300 de link-uri către copii ale lucrărilor disponibile gratuit.

Industria Darwin

Nimeni, spun susținătorii lui, nu a influențat cunoștințele noastre despre lumea naturală mai mult decât Darwin.

„On the Origin of Species / Originea speciilor”, capodopera lui din 1859, a stabilit teoria care explică modul în care a evoluat viața pe Pământ.

Van Wyhe, istoric de știință la Universitatea din Singapore și director al Darwin Online, a afirmat că toate acestea au arătat că Darwin nu a fost o figură izolată care a lucrat de unul singur, ci un expert al timpului său care s-a bazat pe știința sofisticată, studiile și alte cunoștințe ale mii de oameni. „”Dimensiunea și gama de lucrări din bibliotecă demonstrează amploarea extraordinară a cercetărilor lui Darwin cu privire la lucrările altora”.

Publicarea bibliotecii coincide cu ceea ce ar fi fost a 215-a aniversare a lui Darwin, la 12 februarie.

Este pentru prima dată când biblioteca sa este prezentată în întregime. Van Wyhe a conchis: „Acum, că am făcut acest lucru, mă întreb «de ce nu s-a făcut acest lucru cu mulți ani în urmă?». Darwin este o persoană despre care s-a scris mai mult decât despre majoritatea figurilor istorice… există glume pe tema asta, noi o numim industria Darwin”.