Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Cea mai importantă carte din literatura engleză, adjudecată contra sumei de 2,4 milioane de dolari
shakespeare first folio 1

Cea mai importantă carte din literatura engleză, adjudecată contra sumei de 2,4 milioane de dolari

O carte veche de 400 de ani, cunoscută ca prima ediție a textelor dramaturgului William Shakespeare – „First folio”, a fost vândută la New York pentru suma de 2,4 milioane de dolari.

„Mr. William Shakespeare’s Comedies, Histories, & Tragedies”, imprimată în 1623, cuprinde 36 dintre capodoperele scriitorului.

Este considerat că manuscrisele pentru piesele „Macbeth” și „Henry VIII” ar fi fost pierdute dacă nu exista această colecție publicată. Ea a fost licitată la Sotheby’s.

Descrisă drept „cea mai importantă carte din literatura engleză”, ea a fost publicată la 7 ani după moartea autorului din Stratford-upon-Avon. În paginile sale este cuprins un portret gravat al autorului și omagii poetice de Ben Johnson și alții.

shakespeare first folio

Aproximativ 750 de copii ale primei ediții au fost imprimate, însă au supraviețuit 232, potrivit casei de licitații.

Copia aceasta este considerată a fi una dintre cele 20 aflate în colecții private, restul fiind expuse în muzee și biblioteci din lume.

John Heminges și Henry Condell, partenerii lui Shakespeare în compania de teatru King’s Men, au fost cei care au editat exemplarele, ca mijloc de păstrare a jumătate din piesele Bardului.

Dintre cele 39 de piese scrise de William Shakespeare, 18 – inclusiv „Antony and Cleopatra”, „The Tempest”, „Twelfth Night”, „Julius Caesar”, „The Taming of the Shrew” și „All’s Well that Ends Well” – sunt cunoscute mulțumită faptului că au fost incluse în folio, a mai remarcat Sotheby’s.

Foto: Sotheby’s