Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Cea mai veche megastructură din Europa, posibil să fi fost descoperită în largul coastei germane
blinkerwall, pnas

Cea mai veche megastructură din Europa, posibil să fi fost descoperită în largul coastei germane

Cea mai veche megastructură din Europa construită de oameni e posibil să fi fost descoperită de cercetători în largul coastei germane. Este vorba despre un zid bine conservat, vechi de mai bine de 10.000 de ani, scufundat în Marea Baltică.

Zidul din Epoca de Piatră cu o lungime de aproximativ 1 kilometru, numit „Blinkerwall”, se află pe fundul Golfului Mecklenburg și a fost descoperit accidental de oamenii de știință cu ajutorul unui echipament sonar, potrivit unui articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Considerat că servea în tactica de vânătoare, pentru dirijarea vânatului de către vânătorii-culegători, zidul include aproximativ 1.400 de pietre poziționate pentru a conecta aproximativ 300 de blocuri mai mari.

Structura fundului mării și morfologia bazinului din Golful Mecklenburg au fost investigate cu ajutorul instrumentelor hidroacustice în cadrul a numeroase campanii de cercetare din ultimele decenii. Cu toate acestea, abia în septembrie 2021, a fost detectată o structură morfologică continuă din punct de vedere spațial, cu o lungime de aproximativ 1 km și, în medie, cu o înălțime de sub 1 metru.

„Blinkerwall reprezintă o structură morfologică excepțională, care nu a fost încă documentată în altă parte în Marea Baltică”, se arată în articol. „Combinând datele și considerațiile geofizice marine, sedimentologice și arheologice, sugerăm că Blinkerwall este de vârstă Pleistocen târziu/ Holocen timpuriu”.

Imagine: modelul 3D al unei secțiuni din Blinkerwall. Fotografiile au fost realizate de Philipp Hoy, Universitatea Rostock