Cea mai veche pereche de sandale din Europa, descoperită într-o peșteră de lilieci din Spania
Oamenii de știință au găsit ceea ce se crede a fi cea mai veche pereche de sandale din Europa într-o rețea de peșteri din sudul Spaniei.
Cunoscut sub numele de Cueva de los Murciélagos – peștera liliecilor – locul a fost descoperit pentru prima dată în 1857 de către mineri care au dat peste un grup de cadavre mumificate. Zece ani mai târziu, arheologul Manuel de Góngora a stabilit că era un loc de înmormântare al vânătorilor-culegători pe baza artefactelor din lemn și iarbă pe care le-a găsit.
Acum, arheologii au folosit cea mai recentă tehnologie de datare cu radiocarbon pentru a demonstra că obiectele din peșteră sunt cele mai vechi dovezi de împletituri sofisticate de coșărie descoperite vreodată în sudul Europei. Aceasta include cei mai vechi pantofi găsiți în Europa.
În concluziile publicate în revista Science Advances la 27 septembrie, cercetătorii de la Universitatea Alcalá din Spania au datat ansamblul de 76 de artefacte, inclusiv coșuri și 22 de sandale, cu o vechime cuprinsă între 6.200 și 9.500 de ani, un interval de timp care variază între Holocenul timpuriu și cel mediu. Anterior, se presupunea că materialele organice erau din neolitic, ceea ce înseamnă că descoperirile recente arată că acestea sunt cu 2.000 de ani mai vechi decât se credea inițial.
„Noua datare a coșurilor de la Cueva de los Murciélagos deschide o fereastră de oportunitate pentru a înțelege ultimele societăți de vânători-culegători de la începutul Holocenului”, a declarat prin e-mail autorul principal al studiului, Francisco Martínez-Sevilla.
Coșurile și sandalele au fost țesute din esparto, un tip de iarbă originar din Peninsula Iberică. Oamenii din vechime făceau sfoară zdrobind espartul, apoi îl uscau timp de până la 30 de zile înainte de a-l înmuia timp de 24 de ore pentru ca iarba să fie maleabilă. O tehnică tradițională, notează articolul, care rezistă până în ziua de azi.
Încălțările, asemănătoare cu cele ale lui Ötzi
Încălțările au o singură împletitură care se înfășura în jurul gleznei purtătorului și sunt asemănătoare ca stil și material cu cele ale lui Ötzi Omul Ghețurilor, descoperite la granița italo-austriacă în 1991.
Folosind descrierile furnizate anterior de Góngora, studiul emite ipoteza că trupurile găsite în peșteră au fost îngropate purtând aceste sandale. Unele sandale prezintă semne de uzură, în timp ce altele par să nu fi fost purtate niciodată, ceea ce sugerează că unii oameni au avut haine făcute special pentru înmormântarea lor.
Alte artefacte găsite la fața locului includ fragmente ceramice, lame de silex și cuarț, cochilii perforate, un cap de topor, brățări din piatră și cochilie și o diademă din aur.
Lipsa de umiditate a peșterii și vântul uscat de răcire împiedică acumularea de bacterii și sunt responsabile pentru conservarea remarcabilă a artefactelor. „Acest lucru plasează Cueva de los Murciélagos drept un sit unic în Europa pentru studierea materialelor organice ale populațiilor preistorice”, a declarat Martínez-Sevilla.
Arheologii speră să își extindă cercetările prin studierea în detaliu a fiecărui artefact în parte, un proces despre care Martinez-Sevilla a spus că depinde de obținerea de fonduri suplimentare.
Foto credit: science.org