Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Cel mai vast sit pentru producţia de vinuri din perioada bizantină, descoperit în Israel

Cel mai vast sit pentru producţia de vinuri din perioada bizantină, descoperit în Israel

Prese mari, mii de fragmente de borcane, depozite vaste pentru producție: autorităţile israeliene au dezvăluit luni „cel mai vast” sit de producţie de vinuri din perioada bizantină în sudul Israelului, la porţile Fâşiei Gaza.

În cadrul săpăturilor care au avut loc la Yavne, oraş din sudul israelian în plină expansiune, arheologii au dezgropat în ultimii doi ani un vast sit de producţie de vinuri datând de acum 1.500 de ani. Au fost descoperite depozite mari şi prese imense de vin, fragmente de borcane, potrivit timeofisrael.com.

Totuși, situl nu avea aerul podgoriilor bucolice, ci al unei adevărate fabrici de vinuri, cu o producţie anuală estimată la două milioane de litri presaţi cu piciorul.

Echipa de arheologi condusă de Autoritatea israeliană pentru antichităţi a descoperit cinci prese de 225 de metri pătraţi pentru zdrobirea cu piciorul a strugurilor, două cuve mari pentru recoltarea mustului şi cuptoare de ceramică pentru coacerea amforelor alungite din lut numite “borcane de Gaza” şi în care era păstrat vinul.

“Am fost surprinşi să descoperim aici o uzină sofisticată pentru producerea de vin în cantitate industrială”, au indicat într-un comunicat comun arheologii Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv şi Jon Selingman, care au condus săpăturile.

În epocă, Fâşia Gaza, teritoriu palestinian care astăzi este controlat de islamiştii din gruparea Hamas, şi oraşul adiacent Ashkelon, în sudul Israelului, aproape de Yavne, erau recunoscute pentru calitatea vinurilor lor comercializate în bazinul mediteranean.

Aceste săpături au permis de asemenea datarea prezenţei preselor de vin de acum 2.300 de ani, perioada în care imperiul persan a stăpânit o mare parte din Orientul Mijlociu, şi deci, potrivit arheologilor, de a arăta o continuitate pentru mai multe secole a unei industrii viticole locale.

Complexul de la Yavne va fi “conservat”  şi va face parte dintr-un viitor parc arheologic accesibil publicului, au asigurat reprezentanţii Autorităţii israeliene.

Foto credit: Facebook