Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Cele mai vechi temple cunoscute în lume
gobeklitepe,,sanliurfa, ,turkey, ,21,april,,2018,:,ancient

Cele mai vechi temple cunoscute în lume

Oamenii au dorit să găsească, din cele mai vechi timpuri, răspunsuri la numeroase întrebări legat de ceea ce îi înconjoară. Stelele și zeitățile imaginate au jucat un rol important în viețile lor de-a lungul a mii de ani. Așa au apărut și templele, clădiri destinate cultelor religioase, în special altele decât creștinismul.
Ele sunt răspândite pe toate continentele, primele apărând nu departe de teritoriul României de azi.

Göbekli Tepe – Turcia

Göbekli Tepe este faimos pentru că este cel mai vechi templu din lume. Potrivit istoricilor și arheologilor, a fost ridicat în sudul Turciei de astăzi, în urmă cu 11.600 de ani. Prin urmare, sanctuarul precede inventarea scrisului sau a roții și chiar începutul agriculturii și al creșterii animalelor.

Se crede că acest templu a fost ridicat de vânători-culegători. Se remarcă prin pilonii săi mari decorați cu animale sălbatice sculptate care oferă o perspectivă asupra credințelor oamenilor din Mesopotamia Superioară.

gobeklitepe,in,sanliurfa.,the,oldest,temple,of,the,world.,gobekli

Göbekli Tepe, interior

Templul a fost îngropat și descoperit abia la sfârșitul secolului al XX-lea. În prezent, diferite grupuri de arheologi lucrează la fața locului pentru a descoperi ruinele în întregime. Având în vedere dimensiunea colosală a sanctuarului, aceste săpături ar putea dura până la 50 de ani.

Stonehenge – Anglia

Construit în urmă cu 4.500 – 5.000 de ani, după cum spun cei mai mulți experți, situl este sursă pentru numeroase speculații, iar una a fost adăugată în 2020, când cercetătorii au găsit mai multe gropi în apropiere. Contrar teoriilor expuse de unii cercetători, gropile nu sunt naturale. Rămân însă multe nelămuriri: A fost construit în o mie de ani? Este într-adevăr aliniat direcției Soarelui? Cine participa la ritualurile care aveau loc acolo?

Lucrări de reparații pentru remedierea fisurilor și găurilor din megaliții preistorici Stonehenge – cauzate de eroziune – au început în 2021, în cadrul uneia dintre cele mai mari acțiuni de conservare a sitului aflat în patrimoniul mondial.

Situat în câmpia din Salisbury, în sud-vestul Angliei, Stonehenge este format din mai multe ansambluri concentrice de blocuri din piatră. Ridicarea lui s-a făcut în mai multe etape. În teorie, menhirele neolitice au fost amplasate pentru a forma o linie perfect aliniată cu răsăritul Soarelui în timpul celor două solstiţii ale anului – de vară şi de iarnă.

stonehenge,at,sunset,in,england

Stonehenge

Ħaġar Qim – Malta

Complexul Ħaġar Qim, situat pe insula Malta, este unul dintre cele mai vechi temple din lume. Protejat ca sit al patrimoniului mondial UNESCO, acest sanctuar datează din aproximativ 3700 î.e.n.

În plus față de buna sa stare de conservare, acest sit adăpostește un megalit care cântărește 20 de tone. Astăzi, istoricii sunt încă fascinați de modul în care civilizațiile antice, fără mare tehnologie, au reușit să construiască aceste sanctuare incredibile.

Ziggurat din Ur – Irak

Ziggurat – clădire religioasă în Mesopotamia – înseamnă literalmente „a construi sus” și reprezintă structuri piramidale în trepte care oglindeau puterea orașului și a conducătorului său, dar și măreția zeului său.

Ziguratul din Ur, vechi de peste 4.000 de ani, sanctuar situat în Irak, a suferit numeroase reconstrucții pentru a-i fi îmbunătățită structura, după ce a suferit daune, de la jafurile Imperiului Elamit până la Războiul din Golf.

a,walk,in,the,great,ziggurat,of,ur,,iraq.

Ziggurat of Ur

Palatul din Knossos – Grecia

Palatul din Knossos, în insula Creta, a fost construit în jurul anilor 2000 – 1900 î.e.n. Nu este atât de mult un templu, cât mai degrabă o reședință palatină compusă din camere și numeroase sanctuare. Cu toate acestea, având în vedere vechimea sa și utilizările religioase pe care le-a avut, poate fi inclus listei celor mai vechi temple din lume.

Palatul reprezintă cea mai mare rămășiță a civilizației minoice, considerată cea mai sofisticată cultură antică din Europa.

Templul mortuar al lui Hatshepsut – Egipt

Hatshepsut, a doua femeie care a devenit faraon în Egiptul Antic, a ordonat în jurul anului 1479 î.e.n., construirea unui templu care să o venereze după moarte și să se închine lui Amon-Ra, zeul Soarelui.

Săpat în fața unei stânci înalte din valea Deir el-Bahari, templul funerar al lui Hatshepsut este protejat ca sit al patrimoniului mondial UNESCO și poate fi vizitat împreună cu Văile Regilor și Reginelor și Coloșii lui Memnon.

Fotografie principală: Muzeul arheologic Göbekli Tepe