Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Centenarul BBC, marcat prin programe și expoziții online și în muzee din întreg Regatul Unit

Centenarul BBC, marcat prin programe și expoziții online și în muzee din întreg Regatul Unit

Centenarul BBC va fi marcat pe parcursul anului 2022 prin programe și expoziții online, dar și în muzee din întreg Regatul Unit.

Science Museum Group va digitaliza, în premieră, 1.000 de obiecte care aparțin BBC și va inaugura o expoziție și un program de evenimente în Marea Britanie.

Centenarul va fi marcat și de muzee regionale partenere, cu expoziții și colecții dedicate, inclusiv Museum of London, Leicester City Museum, Manchester Museum, Discovery Museum din Newcastle, Sheffield Museum, Liverpool Museum și Showtown Museum din Blackpool, precum și la British Library.

Expoziția online, disponibilă pe site-ul bbc.co.uk/100, subliniază obiectele, oamenii și colaboratorii emblematici ai corporației, dar oferă și un calendar anual.

100 Objects

Prima colecție cuprinde obiecte de recuzită, tehnologie, documente, opere de artă și clădiri.

Între acestea se regăsesc micofonul clasic BBC, globul din oglinzi care reprezenta prima identitate vizuală a televiziunii și pagina de deschidere a primului site al BBC News, publicat în 1995.

Cererea de angajare la radio semnată de naturalistul David Attenborough (una dintre vedetele corporației), depusă în 1952 și respinsă se regăsește de asemenea în colecție, la fel single-ul „All You Need Is Love” (45 rpm), comandat de BBC trupei The Beatles pentru show-ul „Our World”, haina purtată de Benedict Cumberbatch în serialul „Sherlock Holmes”, casca lui Stig, misteriosul șofer al emisiunii „Top Gear”, cămașa albă purtată de Colin Firth în serialul „Pride and Prejudice” și rochia roz purtată de Jodie Comer în „Killing Eve”.

Această colecție a fost alcătuită în parteneriat cu câteva muzee, inclusiv Science Museum Group.

100 Faces

A doua colecție este una de fotografii din arhiva BBC – de la corespondențe de pe teren la actori pe platourile de filmare și monarhi adresându-se națiunii.

Din arhivă au fost preluate imagini cu personalități precum Kate Adie, Shirley Bassey, Muhammad Ali, Richard Burton, Judi Dench, David Frost, Ricky Gervais, Elton John, Vera Lynn și George Orwell.

Colecția a fost alcătuită cu ajutorul Radio Times.

100 Voices

Cea de-a treia colecție este una de istorie orală, ce dezvăluie povești ale bărbaților și femeilor care au lucrat de-a lungul anilor la BBC, explorând nașterea televiziunii, reinventarea radioului și femeilor pionier.

Co-curator al acesteia a fost University of Sussex.