
Cinematograful Marconi din București, clădire veche de un secol, devine spațiu cultural / galerie foto
Cinematograful Marconi din București, inaugurat în 1930 după ce a fost proiectat de arhitectul Constantin Canănău, lăsat în paragină de câteva decenii, are mari șanse să revină la viață grație unei campanii de reabilitare.
ARCEN a anunțat că va transforma – până la finalul anului 2029 – ruina Marconi, aflată la intersecția Calea Griviței cu strada Atelierului, într-un spațiu cultural cu două săli de cinema, de concerte și de conferințe, un spațiu expozițional dedicat fotografiei, un hub deschis pentru tinerii studenți care urmează cursuri de teatru, film și imagine, o terasă unde vara vor avea loc și proiecții de film, dar și o cafenea și un restaurant.
Cinema Marconi – într-o starea avansată de degradare ce necesită o mobilizare colectivă impresionantă de specialiști cu experiență dovedită în salvarea și conservarea patrimoniului construit, dar și de resurse financiare importante – este acum proprietate privată.
Edmond Niculușcă, președinte și fondator ARCEN, spune că reabilitarea clădirii monument istoric va fi un proiect al unei întregi comunități, fără bani de la Stat. „Nu o vom face cu banii statului sau a unui privat exclusiv, ci prin mobilizarea unei întregi comunități. Lucrăm deja cu oameni de mare profesionalism pe mai multe paliere în acest proiect. O provocarea majoră va fi să atragem și o parte de fonduri europene”. În plus, ARCEN are în plan să dezvolte parteneriate internaționale pentru reactivarea acestui loc.
Campanie, lansată în 25 iulie 2025
Campania de strângere de fonduri, care va dura în jur de patru ani, debutează în 25 iulie 2025.
De la ora 21:00, Cinema Marconi va fi iluminat pentru prima dată în decenii printr-un spectacol de video mapping coordonat de ARCEN.
Evenimentul va include prezentarea viziunii și a proiectului care depinde de mobilizarea comunitară.
Campania își propune să strângă cel puțin 3 milioane de euro în următorii 4 ani. Prima fază – de punere în siguranță a imobilului – începe în această vară, iar finalizarea întregului proiect este așteptată în 2029 – 2030.
Credit foto: ARCEN