Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Comisia Europeană a adoptat propuneri de norme care să fie aplicate în domeniul Inteligenţei Artificiale
Inteligenţă Artificială, ilustraţie, Curatorial

Comisia Europeană a adoptat propuneri de norme care să fie aplicate în domeniul Inteligenţei Artificiale

Comisia Europeană a adoptat propuneri prin care normele privind răspunderea vor fi adaptate la era digitală, la economia circulară și la impactul lanțurilor valorice globale, impliicit în domeniul Inteligenţei Artificiale (IA).

Responsabilitatea şi drepturile consumatorilor sunt prioritare

Comisia propune pentru prima dată o armonizare specifică a normelor naționale privind răspunderea pentru Inteligenţa Artificială, astfel încât victimele prejudiciilor legate de IA să poată obține mai ușor despăgubiri. Noile norme vor asigura faptul că victimele unor prejudicii provocate de produse sau servicii IA beneficiază de aceleași standarde de protecție ca în cazul în care prejudiciile ar fi fost provocate în orice alte circumstanțe.

Este vorba astfel de modernizarea reglementărilor privind răspunderea pentru produse în era digitală: permiterea despăgubirii daunelor atunci când produse precum roboții, dronele sau sistemele inteligente pentru casă devin nesigure din cauza actualizărilor de software, a IA sau a serviciilor digitale necesare pentru operarea produsului, precum și atunci când producătorii nu reușesc să remedieze vulnerabilitățile în materie de securitate cibernetică.

Astfel, este facilitat accesul victimelor la măsuri reparatorii.

Noile norme asigură echilibrul între protejarea consumatorilor și încurajarea inovării, eliminând bariere suplimentare din calea accesului victimelor la despăgubiri și stabilind în același timp garanții pentru sectorul IA, de exemplu prin introducerea dreptului de a contesta cererile de despăgubiri întemeiate pe prezumția de cauzalitate, asigură reprezentanţii Comisiei Europene.

Ce urmează

Propunerea Comisiei Europene va trebui să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu.

Este propus ca, la cinci ani de la intrarea în vigoare a Directivei privind răspunderea pentru IA, Comisia să evalueze necesitatea unor norme privind răspunderea obiectivă pentru cererile de despăgubiri legate de IA.