Comoară arheologică uriașă în Spania – Orașul roman Augustobriga, dezvăluit de secetă
Ministerul spaniol al Culturii dezvăluie un impresionant tezaur arhheologic roman pe care cercetătorii au reușit să îl recupereze din barajul Valdecañas, în provincia Cáceres, care a fost golit temporar, într-o cursă împotriva jefuitorilor și a creșterii nivelului apei.
Orașul roman Augustobriga a fost inundat de barajul construit în 1957, dar între 2019 și 2023 o mare parte din el a ieșit la suprafață din cauza secetei, ceea ce a făcut posibil ca cercetătorii să salveze vestigii prețioase, inclusiv un monument funerar megalitic, cartografia completă a orașului Augustobriga și mistreți de piatră realizați de poporul preroman Vettones.
Între 2019 și 2023, autoritățile naționale și regionale s-au angajat într-o cursă frenetică pentru a salva și studia tot materialul istoric care era descoperit, înainte de a fi furat sau înainte ca nivelul apei din baraj să crească din nou. Au reușit: piese arheologice unice au fost recuperate la timp. În prezent, Valdecañas se află la 93% din capacitatea sa.
Operațiunea Valdecañas
Serviciul de protecție a naturii din cadrul Guardia Civil (Seprona) a jucat un rol cheie în „Operațiunea Valdecañas” pentru a opri furturile care aveau loc, scrie El Pais. Acum, Ministerul Culturii a publicat un raport care detaliază ceea ce a fost salvat în timpul celor patru ani de muncă arheologică: dolmenul megalitic Guadalperal, cartografia completă a orașului Augustobriga, trei mistreți din piatră făcuți de Vettones, situri funerare calcolitice, altare romane, monede medievale și jocuri de societate. Toate acestea au fost recuperate pentru patrimoniul național.
În acest demers au fost implicați experți de la principalele instituții arheologice din Spania. Arheologii știau că zona în care se află barajul „a fost martora mai multor culturi, din Paleolitic până în epoca medievală, rezultând o arhivă arheologică de o bogăție uriașă”.
Studiul arheologic de la Augustobriga realizat între 2021 și 2022 a confirmat că orașul se întindea pe 22 de hectare, era înconjurat de ziduri și avea un forum și băi publice, un apeduct, canalizare și zone mari cu structuri de locuințe. În afara zidurilor existau locuri funerare și structuri legate de viața de zi cu zi.
Aproape tot materialul salvat a fost transferat la Muzeul Cáceres, unde este acum expus.
Fotografie principală: vedere de ansamblu a dolmenului Guadalperal (c) José Juan de Sanjosé, Enrique Cerrillo (UCM)