Concursul de proiecte pentru reprezentarea României la Bienala de Arhitectură Veneția 2025, finalizat
Concursul de proiecte pentru reprezentarea României la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia 2025 a fost finalizat, după ce nu au fost depuse contestații în urma anunțării, la 9 ianuarie, a clasamentului final.
Conform regulamentului de organizare a concursului național, participanții au putut depune contestații – până la data de 10 ianuarie 2025 -privind exclusiv modalitatea în care a fost respectat regulamentul. Nu au fost primite contestații, astfel concursul a fost finalizat, potrivit organizatorilor.
Prin urmare, este desemnat câștigător proiectul „Human Scale”, realizat de Vlad Nancă, Ioana Chifu, Onar Stănescu (Muromuro Studio). Curator este Cosmina Goagea, iar echipa este alcătuită din Corina Bucea, Ana Ciobanu, Vlad Tăușance, Otilia Fiastru, Suzana Vasilescu, Bucharest.studio.
Cel mai mare punctaj, pentru desenul de arhitectură
În 9 ianuarie a fost anunțat clasamentul final, cu proiectul „Human Scale” reprezentant al României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2025, programată să aibă loc în perioada 10 mai – 23 noiembrie cu tema „Intelligens. Natural. Artificial. Collective”, curatoriată de arhitectul și inginerul Carlo Ratti.
Conform motivării, Comisia de selecție a apreciat proiectul „Human Scale” pentru abordarea unei teme mai rar analizate în arhitectura contemporană, dar atât de esențială de-a lungul istoriei arhitecturii, și anume desenul de arhitectură, care s-a desprins din artele plastice, ca instrument de comunicare a proiectelor și care a avut o evoluție independentă, mai ales începând cu secolul al XX-lea. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul.
Expoziția studiază zona de suprapunere dintre artele vizuale și arhitectură, printr-un dialog între desenele arhitecților români din secolul al XX-lea și opera artistului Vlad Nancă, cunoscut pentru lucrările lui care prelucrează elementele și detaliile arhitecturii construite din a doua parte a secolului trecut, folosind de asemenea ca puncte de referință și de limbaj desenele de arhitectură ale arhitecților aceleași perioade. Ambele spații expoziționale ale României la Veneția prezintă o colecție impresionantă de desene de arhitectură semnate de arhitecți români celebri moderni și contemporani. Prin jocul subtil dintre siluetele umane, umbrele vizitatorilor și spațiile translucide, proiectul transformă pavilionul într-un loc viu, în care umanitatea devine protagonistul principal al unui discurs despre intuiție, memorie și perspectivă. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul.
Finaliști și premii
Proiectul care a obținut locul al doilea, cu 82,29 de puncte, este „Landscapes of Care with Wildflowers”.
Locul al treilea a revenit proiectului „New Heritage”, cu un punctaj de 75,86.
Organizatorii expoziției românești la Bienala de Arhitectură de la Veneția sunt Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Arhitecților din România.
Uniunea Arhitecţilor din România va acorda:
Premiul I, pentru proiectul câștigător, în valoare de 6500 lei/net;
Premiul II, pentru proiectul situat pe locul II, în valoare de 4500 lei/net;
Premiul III, pentru proiectul situat pe locul III, în valoare de 3500 lei/net.
Foto: Pavilionul României din Giardini di Castello (c) Ioana Cîrllig