Concursul Internațional „George Enescu” – Record de înscrieri la secțiunile instrumentale
Un număr fără precedent de înscrieri pentru secțiunile violoncel, vioară și pian a fost înregistrat la cea de-a XIX-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu”, ce va avea loc la București în perioada 31 august – 27 septembrie 2024.
Organizatorii au anunțat că 555 de tineri muzicieni din 57 de țări s-au înscris la concurs, stabilind un record istoric în ceea ce privește participarea la acest prestigios concurs internațional, proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii ce se află sub Înaltul Patronaj al președintelui României.
Printre cei 555 candidați se numără și trei participanți în vârstă de 13 ani, la secțiunile vioară și violoncel (unul din SUA și doi din Coreea de Sud), iar cel mai tânăr concurent pentru secțiunea pian are 15 ani și este din România.
Pentru secțiunea compoziție și masterclass–ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, susținut de maestrul Cristian Măcelaru, înscrierile continuă până la 30 iunie 2024, iar organizatorii Concursului „Enescu” estimează un nou record de participare.
„Această participare extraordinară, cu candidați din 57 de țări, subliniază prestigiul internațional în continuă creștere al Concursului «Enescu». Este o dovadă a angajamentului nostru de a promova excelența muzicală și de a oferi o platformă de lansare pentru tinerii artiști talentați din întreaga lume. Ne bucurăm să vedem că eforturile noastre de a extinde aria de impact a concursului dau roade și așteptăm cu nerăbdare să fim martorii performanțelor extraordinare ale acestor muzicieni de excepție”, spune, într-un comunicat, dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”.
Înscrierile la cele trei secțiuni instrumentale ale concursului sunt repartizate astfel: 213 înscrieri la secțiunea violoncel, 195 înscrieri la secțiunea vioară și 147 de înscrieri la secțiunea pian.
După etapa de preselecție a candidaților, în 14 iunie, 50 de participanți din fiecare secțiune vor fi declarați eligibili pentru a se prezenta, începând cu 31 august la București. Aceștia vor susține repertoriul de concurs la Universitatea Națională de Muzică din București și la Ateneul Român.
Brand cultural de țară și proiect cultural strategic la nivel național, Concursul Internațional „George Enescu” este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de ARTEXIM.
Program concurs
Primele două etape ale concursurilor pentru secțiunile vioară, violoncel și pian vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică București, iar semifinalele și finalele, la Ateneul Român.
În perioada 1-10 septembrie, va avea loc concursul pentru secțiunea violoncel, semifinala fiind programată în 8 septembrie, iar finala în 10 septembrie. Pentru ultima etapă, cei trei finaliști vor fi acompaniați de Orchestra Națională Radio, la pupitrul căreia va urca dirijorul Jonathan Bloxham.
Între 7-16 septembrie, va avea loc concursul pentru secțiunea vioară. În 14 septembrie va avea loc semifinala, iar în 16 septembrie, dirijorul Alan Buribayev va urca la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” și îi va acompania pe cei trei violoniști calificați în finala Concursului „Enescu”.
În perioada 13-22 septembrie, vor putea fi urmăriți concurenții înscriși la secțiunea pian. Vineri, 20 septembrie, va avea loc semifinala competiției, iar maestrul Christian Reif și Orchestra Filarmonicii „George Enescu” vor acompania cei trei finaliști, în 22 septembrie.
Accesul la primele două etape ale concursurilor cât și accesul la semifinale este gratuit, fără a fi necesară o înregistrare prealabilă.
Pentru concertul de deschidere a Concursului „Enescu”, finalele cu orchestra și concertul de gală din 27 septembrie, biletele au fost puse deja în vânzare pe platforma eventim.ro iar prețurile variază între 60 și 200 lei. Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile. De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.
Foto: Benjamin Kruithof, câștigător Concurs „Enescu” 2022 – secțiunea violoncel; credit foto: Alex Damian