Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Culoarea anului 2025
pantone, culoarea anului 2025

Culoarea anului 2025

Pantone, autointitulată autoritatea mondială în materie de culori, anunță, de la începutul mileniului, culoarea anului. Pentru 2025, a fost aleasă „Mocha Mousse”.

Această „nuanță de maro ” sau „nuanță de maro bogat încălzitoare”, a declarat compania într-un comunicat de presă, „hrănește prin sugestia sa calitatea delicioasă a cacao, ciocolată și cafea, făcând apel la dorința noastră de confort”.

Joi, Pantone a declarat „Mocha Mousse” drept culoarea anului 2025.

Această „nuanță evocatoare de maro închis” sau „nuanță caldă de maro intens”, spune compania, „hrănește prin sugestia calității delicioase a ciocolatei și cafelei, făcând apel la dorința noastră de confort”.

Prin dezvăluirea unei nuanțe menite să reflecte cultura prin limbajul culorilor, Pantone prognozează și tendințele de design.

Culoarea anului este menită să capteze actualitatea, spune Laurie Pressman, vicepreședinte al Pantone Color Institute. În același timp, este menită să servească drept antidot cultural.

Ca răspuns la alegerea anuală a culorilor, designerii de interior și vestimentari, comercianții și creatorii încorporează nuanța în produsele lor pentru a rămâne în tendințe. Ca parte a campaniei, mărcile se asociază cu Pantone, făcând compania să câștige bani din deținerea unei culori.

Cum a stabilit Pantone standardul industriei

Înainte de a deveni lider în materie de culori, Pantone a fost o tipografie comercială cu un alt nume.

Când Lawrence Herbert, un tehnician de imprimare cu o pregătire în chimie, a fost angajat de corporație în anii 1950, a identificat o problemă recurentă în munca sa.

Atunci când solicitau copii tipărite, broșuri sau postere, clienții făceau eforturi să vorbească despre culoare cu acuratețe. Pentru a obține culoarea dorită, după cum a povestit fiul lui Herbert, Richard, fost președinte al Pantone, pentru NPR, aceștia trebuiau să trimită o mostră reală a culorii.

În 1963, Lawrence a dezvoltat Pantone Matching System (PMS) ca o modalitate de standardizare a reproducerii culorilor, astfel încât copiile tipărite să corespundă originalului, indiferent de dispozitivul de imprimare. El a obținut sprijinul producătorilor de cerneală pentru standardul său de culoare, mai întâi în SUA, apoi în Europa și Asia.

Pantone și-a extins gama de pigmenți, iar până în 1968 a devenit standardul industriei. Pressman îi atribuie lui Herbert meritul de a fi transformat Pantone într-un sistem de culori acceptat pe scară largă.

Pentru 2024 a fost aleasă „Peach Fuzz”, un amestec discret de roz și portocaliu.