Descoperire „unică într-un secol” dezvăluie luxul spectaculos din Pompei
Arheologii anunță o descoperire „unică într-un secol” în anticul oraș Pompei, sub metri de rocă vulcanică, după aproximativ două mii de ani.
Recent, a fost găsită o somptuoasă baie privată – posibil cea mai mare descoperită vreodată în această zonă -, un complex de tip spa în inima unei mari reședințe. Anticamera băii are pereți de un roșu puternic, o podea din mozaic și bănci din piatră.
În aceeași reședință au fost descoperite și două schelete. Analiza lor arată de asemenea oroarea cu care s-au confruntat locuitorii din Pompei atunci când Vezuviu a erupt în anul 79 e.n. Ele aparțineau unei femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani, care ținea în mână bijuterii și monede, și unui bărbat mai tânăr, adolescent sau în vârstă de 20 de ani. Ei se baricadaseră într-o încăpere mică, dar au fost uciși de valul de gaz vulcanic supraîncălzit și cenușă – cunoscut sub numele de flux piroclastic – care a străbătut orașul.
O treime din orașul antic se află încă ascunsă sub resturile vulcanice, însă noile săpături – cele mai ample din ultima generație – oferă noi perspective asupra vieții romane antice.
Un întreg cartier din Pompei a fost recent descoperit, dezvăluind o spălătorie, o brutărie și o reședință privată mare, relatează BBC. Se crede că toate acestea au fost deținute de o singură persoană bogată, posibil Aulus Rustius Verus, un politician influent din Pompei. Foarte puține case erau dotate cu băi private, iar asta în cazul celor mai bogate familii. Băile aveau o cameră a cazanelor, vestiar, camere calde – una de tip saună și alta unde se făcea masaj, și frigidarium sau camera rece – cu un bazin pentru aproximativ 20 de persoane.
A fost concluzionat și că locuința era în plină renovare – unelte și materiale de construcție fiind găsite peste tot.
Anul trecut, a fost descoperită o sală de banchet imensă, cu pereți negri și lucrări de artă cu scene clasice. În plus, a fost dezgropată o cameră mai mică pictată în albastru deschis, în care locuitorii casei mergeau să se roage zeilor.