
„Dor”, emoție înscrisă de Brian Eno și Beatie Wolfe într-un nou proiect artistic
Artiștii Brian Eno, muzician și activist, și Beatie Wolfe colaborează de câțiva ani și lansează în 6 iunie un proiect muzical comun. Este vorba despre un dublu album care exploatează viziunea lor comună și sentimentele lor pentru artă.
„Lateral” și „Luminal” au fost înregistrate intermitent pe parcursul anului 2024. Primul disc, condus de Eno, este „muzică spațială”, în timp ce al doilea, condus de Wolfe, este „muzică de vis”.
Primele două single-uri sunt „Suddenly”, de pe „Luminal”, un cântec folk-pop care reflectă asupra viselor și trezirii, și „Big Empty Country”, de pe „Lateral”, asemănător muzicii ambientale care îl caracterizează pe Eno.
„Muzica înseamnă să faci să apară sentimente. Unele dintre aceste sentimente sunt familiare, în timp ce altele pot să nu fie sau pot fi amestecuri complexe de mai multe sentimente diferite”, spun cei doi.
Pentru a distinge sentimentele, duo-ul le-a canalizat în muzica lor, dar a aranjat și o listă de cuvinte care le denumesc. Printre acestea se numără „fèath”, termenul gaelic pentru liniște; „pronoia”, cuvânt grecesc care înseamnă opusul paranoiei; „dor”, modul românesc de a se referi la a simți lipsa ori apartenență; și „mono no aware”, expresie japoneză care denotă recunoașterea naturii trecătoare a vieții.
„Dând un nume unui sentiment facem acel sentiment mai probabil să fie simțit, mai tangibil”.
Cei doi s-au întâlnit în 2022, la festivalul South by Southwest din Austin, Texas. Acolo, în cadrul unei dezbateri intitulate „Art & Climate”, au discutat despre rolul artei și al designului în abordarea crizei climatice, făcând în același timp schimb de opinii cu privire la crearea artei.
Scurte biografii
Beatie Wolfe, născută la Londra și stabilită în Los Angeles, a devenit cunoscută pentru practica sa multidisciplinară, care cuprinde arta, știința și ecologismul. A lansat împreună cu muzicianul Michael Stipe (fondator R.E.M.) primul disc din bioplastic din lume, a conceput o instalație sonoră despre creier, expusă acum la Muzeul Științei din Boston, și a extras 800.000 de ani de date NASA privind CO2 pentru o vizualizare dinamică ce a debutat la Summitul Premiului Nobel din 2022. Proiectele ei inovatoare i-au adus o expoziție solo la Muzeul Victoria și Albert din Londra în 2018.
Brian Eno (n. 1948, Anglia) și-a început cariera cu trupa Roxy Music, în 1971, cu care a înregistrat două albume. A urmat o carieră solo și a inventat termenul de „muzică ambientală” – un gen despre care spunea că „trebuie să fie pe cât de ignorabil, pe atât de interesant” – pentru a-și descrie discuri precum „Music for Airports” (1978). A colaborat cu muzicieni precum David Bowie și Robert Fripp și a produs albume pentru artiști ca John Cale și Talking Heads. Activist pentru climă, a colaborat recent cu artista olandeză Bette Adriaanse pentru cartea „What Art Does” (2024), și își lansează colectivul Hard Art pentru a încuraja colaborarea interdisciplinară în vederea combaterii problemelor climatice. Anul trecut a fost lansat „Eno”, un documentar care explorează cariera sa prin intermediul unui sistem generativ.
Credit foto: Cecily Eno