Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  O nouă lucrare de artă marca Brian Eno redă muzica în peisaje cromatice generative
brian eno turntable ii 2024 © brian eno, courtesy paul stolper gallery, foto luke walker

O nouă lucrare de artă marca Brian Eno redă muzica în peisaje cromatice generative

Muzicianul și artistul Brian Eno a lansat o nouă ediție a unui turntable personalizat, care este atât o operă de artă, cât și un dispozitiv de redare a muzicii.

„Când nu trebuie să facă ceva anume, cum ar fi să redea un disc, este o sculptură”, spune artistul.

Turntable-ul are o bază rotundă, reluând forma suportului. Cele două părți se aprind și își schimbă culorile, independent una de cealaltă, creând ceea ce artistul numește „peisaje cromatice generative”.
Prima ediție a acestuia, produsă în 2021, a inspirat decorul pentru spectacolele recente ale trupei U2 la Sphere, în Las Vegas.

Lucrarea „Turntable II” a lui Brian Eno este disponibilă, de la prețul de 20.000 de lire sterline, prin intermediul galeriei Paul Stolper din Londra, unde este expusă în prezent, și a fost reprodusă în 150 de exemplare.

„Încerc să reduc muzica pentru ca aceasta să semene mai mult cu pictura și să anim tablourile pentru ca elee să semene mai mult cu muzica… în speranța că cele două se vor contopi la mijloc”, a mărturisit artistul, membru al grupului Roxy Music și producător muzical.

El și-a expus lucrările de artă vizuală în spații precum Baltic Centre for Contemporary Arts din Marea Britanie și la Bienala de la Lyon.

Brian Eno și-a început cariera cu trupa Roxy Music, în 1971, cu care a înregistrat două albume. A urmat o carieră solo și a inventat termenul de „muzică ambientală” – un gen despre care spunea că „trebuie să fie pe cât de ignorabil, pe atât de interesant” – pentru a-și descrie discuri precum „Music for Airports” (1978). A colaborat cu muzicieni precum David Bowie și Robert Fripp și a produs albume pentru artiști ca John Cale și Talking Heads.

Foto: Brian Eno, „Turntable II” (2024) / Paul Stolper Gallery, credit: Luke Walker