Egiptul faraonilor, în expoziție la Luvru
Expoziția „Pharaon des Deux Terres. L’épopée africaine des rois de Napata” este deschisă la Muzeul Luvru din Paris până la 25 iulie.
La est de continentul african, în actualul Sudan, s-a dezvoltat regatul Kush. Orașele Kerma, Napata și Meroe au coabitat timp de trei milenii cu Egiptul faraonilor, pe rând vecini comerciali, rivali, vasali, cuceriți și, de-a lungul secolului VIII, cuceritori. Această cucerire este subiectul expoziției „Pharaon des Deux Terres. L’épopée africaine des rois de Napata”.
În secolul VIII înainte de Hristos, în Nubia, un regat se organizează în jurul capitalei Napata. Către anul 730 înainte de Hristos, suveranul Piankhi pornește să cucerească Egiptul și inaugurează dinastia faraonilor kușiți. Succesorii săi, faraonii din a 25-a dinastie, vor domni timp de cincizeci de ani într-un regat ce se întindea din Delta Nilului până la confluența dintre Nilul Alb și Nilul Albastru. Cel mai cunoscut dintre ei este Taharqa.
Expoziția pune în lumină rolul de prim plan al acestui vast regat, situat în ceea ce este astăzi nordul Sudanului. Aceasta este în legătură cu misiunea arheologică a Muzeului Luvru în Sudanul care, timp de 10 ani, și-a concentrat cercetările în situl Muweis și le va continua până în prezent, la El-Hassa, la 30 de kilometri nord și nu departe de piramidele Meroe.
Vincent Rondot, directorul Departamentului de Antichități egiptene de la Muzeul Luvru, este curatorul expoziției.
Credit foto: Muzeul Luvru