Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Eveniment special la New York în onoarea scriitorului Norman Manea

Eveniment special la New York în onoarea scriitorului Norman Manea

Un eveniment special în onoarea lui Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români la nivel mondial și supraviețuitor al Holocaustului, va avea loc pe 5 noiembrie la New York, în prezența reputatului autor.

Institutul Cultural Român din New York și Ambasada României în Statele Unite organizează evenimentul pentru a celebra cariera de peste cinci decenii și reușitele literare deosebite ale acestui important scriitor și intelectual public, precum și rolul său excepțional în întărirea relațiilor culturale româno-americane, potrivit unui comunicat.

Va avea loc o conferință susținută de profesorul Claudiu Turcuș de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autorul lucrării „Estetica lui Norman Manea”, și vernisajul expoziției „Norman Manea – A Life in Pictures/ Norman Manea – O viață în imagini”, conținând fotografii de familie inedite și instantanee ce surprind parcursul literar și personal al autorului.

La eveniment vor vorbi Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, și Dorian Branea, directorul ICR New York.

În plus, cu această ocazie sala principală a ICR New York va primi numele „Norman Manea”.

„Norman Manea este nu doar unul dintre scriitorii noștri cei mai străluciți, a cărui operă impresionantă, scrisă aproape exclusiv în românește chiar și după lungi ani de exil, a cunoscut un succes internațional uriaș, ci și o voce influentă și respectată în dezbaterile cele mai importante ale lumii de azi. Prin acest eveniment, onorăm un mare ambasador al culturii române în Statele Unite, un martor înțelept și atent al istoriei, care pulsează în opera sa diversă în toate înfățișările ei tragice și sublime, și nu mai puțin un om de o bunătate și o generozitate ce aparțin doar spiritelor înalte”, spune Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Directorul ICR New York afirmă: „Norman Manea e admirabil în multe privințe: ca scriitor a cărui literatură a putut într-adevăr să schimbe vieți și pe care confrați încă și mai celebri l-au considerat nu numai un egal, ci și un prieten, ca o mare conștiință a tragicului secol XX, pledând în numele victimelor inocente pentru recuperarea memoriei ocultate și a adevărului interzis, precum și ca personalitate-punte, care leagă, prin dubla sa apartenență, ca puțin alții, culturile română și americană”.

Recompensat cu Premiul MacArthur și propus pentru Nobel

Norman Manea (n. 1936) este unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, profesor de literatură europeană și „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 și până în 1986, când a plecat din țară, a publicat zece volume, fiind distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1979) și Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii și Educației Socialiste).

După 1986, scrierile lui au fost traduse în peste 30 de limbi, cărțile sale fiind elogios recenzate. Volumele publicate în SUA au figurat în selecția celor mai importante apariții editoriale din The New York Times.

În 1992, a primit Bursa Guggenheim și Premiul MacArthur, un an mai târziu Biblioteca Națională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincției de „Literary Lion” al bibliotecii, în 2002 i-a fost atribuit Premiul internațional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Etranger pentru „Întoarcerea huliganului”.

În 2010, a primit distincția Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres din partea Guvernului francez, iar în 2011 a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs și a fost ales membru de onoare al Royal Society of Literature.

În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Național pentru Literatură. Anul următor, același for l-a nominalizat pentru premiul Nobel, iar în 2014, PEN-ul românesc și edituri străine au reiterat propunerea. În 2016, a primit Marele Premiu pentru Literatură în limbile romanice al Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara (Mexic). În același an a fost decorat de președintele țării cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.

În România, cărțile sale sunt publicate de Polirom, în seria de autor consacrată lansată în anul 2008, care cuprinde 19 titluri. Cea mai recentă apariție din seria de autor este romanul colaj „Umbra exilată”, care vorbește despre un supraviețuitor al lagărelor din Transnistria, despre existența sa ulterioară într-o dictatură comunistă și exilul în America. Discursul narativ se desfășoară pe mai multe niveluri, fiind potențat cu un colaj de fragmente literare semnificative și însemnări de lectură despre identitate, iubire și literatură.

Cărțile sale disponibile în limba engleză sunt: „October Eight O’Clock” (proză scurtă, 1992), „On Clowns: The Dictator and the Artist” (eseuri, 1992), „Compulsory Happiness” (povestiri, 1993), „The Black Envelope” (roman, 1995), „The Lair” (roman, 2012), „The Fifth Impossibility” (eseuri, 2012), „The Hooligan’s Return” (roman, 2003; ediția a II-a, 2013), „Settling My Accounts Before I Go Away. An Interview with Saul Bellow” (2013), „Paradise Found: An Interview with Hannes Stein” (2013) și „Captives” (2015).