Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Expoziția ce configurează War Childhood Museum din Sarajevo, în 2023 la București
wcm permanent gallery

Expoziția ce configurează War Childhood Museum din Sarajevo, în 2023 la București

Rețeaua Națională a Muzeelor din România a anunțat că a ajuns la un acord de principiu pentru a aduce în România, în luna mai a anului 2023, expoziția de bază care configurează muzeul-fenomen War Childhood Museum (WCM) din Sarajevo.

„Acest muzeu este unul extrem de apreciat de publicul larg din lume și de critica de specialitate, dezvoltându-și acum filiale în zone de conflict, acolo unde copiii sunt victime ale războiului. Un muzeu al dramelor războiului, un muzeu al suferinței extreme, un muzeu al poveștilor care trebuie spuse oricât de mult ar durea, un muzeu al eliberării emoționale și al conștiinței despre absurditatea incredibilă a războiului”, este mesajul publicat online de directorul RNMR, Dragoș Neamu.

Expoziția prezintă povești personale, obiecte și mărturii video ale unor copii din Bosnia și Herțegovina, Serbia, Kosovo, Croația și Ucraina.

În 2018, WCM a primit Council of Europe Museum Prize, una dintre cele mai importante distincții acordate instituțiilor muzeale din lume.

Prima expoziție permanentă a WCM a fost deschisă în Sarajevo, în ianuarie 2017. Ea se schimbă anual și cuprinde 50 de povești personale care dezvăluie valoarea sentimentală și însemnătatea obiectelor prezentate.