Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Expoziție de ceramică la Muzeul Național de Istorie a României
expozitie ceramica mnir

Expoziție de ceramică la Muzeul Național de Istorie a României

„Revendicând pământul”, expoziție din proiectul „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”, va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României începând cu 7 martie.

Sunt aduse în prim plan tipuri ceramice păstrate din Neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii și, mai mult sau mai puțin, ale formelor. Prezentarea începe cu ceramica din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea și ajunge până aproape de prezent.

Expoziția este structurată pe mari regiuni geografice, istorice și etnografice – Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania, Crișana, Banat, Moldova -, punându-se în valoare diversitatea ceramicii tradiționale specifice fiecărei zone.

Sunt expuse obiecte din argilă ca ulcioare, farfurii, țigle, manufacturate în mici ateliere sau fabrici, care astăzi nu mai există. În expoziție sunt prezentate și jucării și forme ceramice în miniatură.

Piese expuse în premieră

Proiectul își propune valorificarea tandemului colecții particulare – colecții muzeale, dar și readucerea în atenția publicului a unei lumi pe cale de dispariție, prin etalarea unor asemenea opere de artă de factură populară, care exprimă specificul zonelor etnografice și geografice românești. Multe dintre aceste piese sunt unicat și nu au mai fost expuse până acum.

Expoziția de la Muzeul Național de Istorie a României conține piese remarcabile, din centre consacrate, cum sunt cele de la Vlădești și Horezu, provenite de la colecționari renumiți, precum Barbu Slătineanu, alături de o parte din colecția „Sergiu Sorin Popescu”. Aceasta din urmă, cuprinde mai mult de 1.100 de piese, incluzând ceramică de secol XIX și chiar mai veche, ce provine din centre ceramice de pe tot teritoriul României.

Proiecte expoziționale similare vor fi organizate la sediile muzeelor partenere, Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) și Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat (MMRS).
Fiecare instituție muzeală va expune obiecte din colecția proprie și din colecția „Sergiu Sorin Popescu”.

Partenerii Muzeului Național de Istorie a României în proiectul „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”, implementat în perioada februarie – noiembrie 2024, sunt: Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), Muzeul Județean Teleorman (MJT), Muzeul Județean Buzău (MJB), Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat (MMRS) și Unity in Values Interconfessional Association (UIV).

Expoziția va putea fi vizitată în perioada martie – aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 09:00 și 17:00 (până la 30 martie) și 10:00 – 18:00 (începând cu 31 martie).