Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Faimoasa casă a lui Henri Matisse de pe Coasta de Azur, scoasă la vânzare
matisse, nisa, apartament, côte d’azur sotheby’s international realty

Faimoasa casă a lui Henri Matisse de pe Coasta de Azur, scoasă la vânzare

Faimoasa casă a lui Henri Matisse de pe Coasta de Azur, unde artistul a pictat prolific în ultima parte a carierei sale, este scoasă la vânzare pentru 2,7 milioane de dolari.

Matisse a locuit și a lucrat în apartamentul situat la ultimul etaj al emblematicului Hôtel Régina din cartierul Cimiez al orașului Nisa, timp de aproximativ 10 ani, începând cu 1938. Tavane înalte, un șemineu delicat sculptat și ferestre arcuite care oferă o vedere spre Riviera franceză sunt câteva dintre punctele forte ale proprietății.

„Cei mai mulți vin aici pentru lumină și pentru frumusețea pitorească (sau peisaj)”, nota Matisse în 1952. „Eu sunt din nord. Reflecțiile mari și colorate din ianuarie, luminozitatea zilei sunt cele care m-au atras să mă stabilesc aici”.

matisse, nisa, apartament

Matisse s-a mutat în Cimiez în jurul anului 1917 și a închiriat camere în diverse apartamente din oraș înainte de a-și cumpăra apartamentul din fostul hotel Régina. Acolo a pictat naturi statice, nuduri și interioare somptuoase și, după o călătorie în Maroc în 1922, a fost captivat de odalisce. Printre cele mai faimoase lucrări din această serie se numără „Odalisque Couchée aux Magnolias”, pictată la un an după întoarcerea sa din Africa de Nord. Lucrarea a fost odată deținută de Peggy și David Rockefeller și a fost vândută la Christie’s New York în 2018 pentru 80,8 milioane de dolari.

Henri Matisse și-a petrecut ultimul deceniu și jumătate din viață ca invalid, în urma unei operații abdominale – o „a doua viață”, așa cum a numit-o. Din camera sa de hotel, a dezvoltat cea mai radical inovatoare formă de artă a sa: decupajul. Hârtia pictată cu guașă a fost decupată în forme organice și geometrice și aranjată în compoziții dinamice care, uneori, dominau spațiul său și chiar sala de mese de la Hôtel Régina. Matisse a murit în 1954, iar Nisa s-a dovedit a fi ultima și cea mai lungă poveste de dragoste a pictorului francez.

Credit foto: Côte d’Azur Sotheby’s International Realty