Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul de Film de la Cannes 2023 – Palmares
cannes 2023

Festivalul de Film de la Cannes 2023 – Palmares

Lungmetrajul francez ”Anatomie D’une Chute”, de Justine Triet, a câștigat trofeul Palme d’Or, cea mai importantă distincție acordată de juriul internațional al Festivalului de Film de la Cannes.

Justine Triet a devenit astfel a treia regizoare din istoria festivalului recompensată cu prestigiosul premiu, acordat prima dată în 1955. Înaintea ei au fost Jane Campion (”The Piano”, 1993) și Julia Ducournau (”Titane”, 2021).

Drama ”Anatomie D’une Chute” în are în distribuție pe Sandra Hüller, Swann Arlaud și Milo Machado Graner.

Sandra, Samuel și fiul lor Daniel, în vârstă de 11 ani, cu deficiențe de vedere, trăiesc de un an în munți. Într-o zi, Samuel este găsit mort la poalele casei lor. Se deschide o anchetă în cazul morții suspecte. Sandra este acuzată, deși există îndoieli cu privire la sinucidere sau omucidere. Un an mai târziu, Daniel asistă la procesul mamei sale, o veritabilă disecție a cuplului.

Michael Douglas și Harrison Ford, premiați pentru întreaga carieră

La cea de-a 76-a ediție a festivalului au fost prezentate, în competiție și în afara acesteia, cele mai noi lungmetraje semnate de cineaști ca Wes Anderson, Martin Scorsese, Todd Haynes, James Mangold și Kore-eda Hirokazu.

Juriul internațional a fost prezidat de cineastul suedez Ruben Östlund, de două ori premiat cu Palme d’Or, iar lui i s-au alăturat regizoarea Maryam Touzani, actorul Denis Ménochet, scenaristul și regizorul Rungano Nyoni, actrița și regizoarea Brie Larson, actorul și regizorul Paul Dano, scenaristul Atiq Rahimi, regizorul Damián Szifron și regizoarea Julia Ducournau. Ei au ales câștigătorii dintre cele 21 de filme incluse în competiție în acest an.

“Jeanne du Barry”, regizat de Maïwenn, cu Johnny Depp în distribuție, a deschis ediția, fiind proiectat în premieră mondială. Filmul a fost îndelung ovaționat și prestația actorului american, lăudată.

Premiera mondială a “Indiana Jones and the Dial of Destiny”, regizat de James Mangold, cu Harrison Ford în rolul legendarului erou, a avut loc după 15 ani de la prezentarea filmului “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”, de Steven Spielberg. Ultimul episod din saga Lucasfilm a fost proiectat pe 18 mai, la Cannes, și va fi lansat în cinematografe pe 28 iunie, în Franța, și pe 30 iunie, în Statele Unite. Cu această ocazie, festivalul i-a adus un omagiu lui Harrison Ford pentru întreaga sa carieră, actorul primind un Palme d’Or special.

Actorul și regizorul Michael Douglas, cunoscut pentru filme ca ”The China Syndrome”, ”Basic Instinct” și ”Falling Down”, a primit Palme d’or d’honneur la cea de-a 76-a ediție a Festivalului de la Cannes, în semn de recunoaștere a carierei sale strălucite, precum și a angajamentului său pentru cinema.

Printre prezențele notabile s-a numărat Martin Scorsese, care a prezentat pe 20 mai, în premieră mondială, “Killers of the Flower Moon”, noul său lungmetraj cu Leonardo DiCaprio în rol principal. Evenimentul a marcat revenirea cineastului în selecția oficială pentru prima dată de la prezentarea filmului “After Hours”, în 1986. Pentru acesta din urmă, Scorsese a fost recompensat cu premiul pentru regie. Noua producție a fost proiectată în afara competiției.

Tarantino și Fonda, între prezentatori

La gala de închidere, actrița Anaïs Demoustier, președinta juriului Caméra d’or, a înmânat premiul pentru cel mai bun film de debut. Actrița Stacy Martin și regizoarea Ildikó Enyedi, președinta juriului pentru scurtmetraje și La Cinef, au decernat Palme d’or pentru scurtmetraje.

Actorul Orlando Bloom a înmânat premiul juriului. Actorul Song Kang-ho, câștigătorul de anul trecut al premiului pentru cea mai bună interpretare masculină pentru ”Broker”, și actrița Zar Amir Ebrahimi, câștigătoarea de anul trecut a premiului pentru cea mai bună interpretare feminină pentru „Holy Spider”, au înmânat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, respectiv premiul pentru cea mai bună interpretare masculină.

Actorul John C. Reilly, președintele juriului Un Certain Regard, a anunțat câștigătorul premiului pentru cel mai bun scenariu, în timp ce Pete Docter, directorul de creație al studiourilor Pixar, a înmânat premiul pentru regie.

La ceremonia de închidere a festivalului a participat și cineastul Roger Corman, care a prezentat Marele Premiu alături de Quentin Tarantino.

Prestigiosul Palme d’Or a fost prezentat de actrița americană Jane Fonda.

Ceremonia de închidere a fost urmată de proiecția filmului ”Elementary”, de Peter Sohn, la Grand Théâtre Lumière.

Palmares Competiție

În competiția pentru trofeul Palme d’Or au fost alese: “Club Zero”, de Jessica Hausner, “Asteroid City”, de Wes Anderson, “The Zone of Interest”, de Jonathan Glazer, “Fallen Leaves”, de Aki Kaurismaki, “Les Filles D’Olfa” (“Four Daughters”), de Kaouther Ben Hania, “Anatomie D’une Chute”, de Justine Triet, “Monster”, de Kore-eda Hirokazu, “Il Sol Dell’Avvenire”, de Nanni Moretti, “La Chimera”, de Alice Rohrwacher, “About Dry Grasses”, de Nuri Bilge Ceylan, “L’Ete Dernier”, de Catherine Breillat, “The Passion of Dodin Bouffant”, de Tran Anh Hung, “Rapito”, de Marco Bellocchio, “May December”, de Todd Haynes, “Firebrand”, de Karim Ainouz, “The Old Oak”, de Ken Loach, “Perfect Days”, de Wim Wenders, “Banel Et Adama”, de Ramata-Toulaye Sy, “Jeunesse”, de Wang Bing, ”Black Flies”, de Jean-Stéphane Sauvaire, și ”Le retour”, de Catherine Corsini.

Palme d’Or – ”Anatomie D’une Chute”, de Justine Triet

Marele Premiu al Juriului – ”The Zone of Interest”, de Jonathan Glazer

Premiul Juriului – ”Fallen Leaves”, de Aki Kaurismaki

Premiul pentru regie – Tran Anh Hung, pentru ”The Passion of Dodin Bouffant”

Premiul pentru scenariu – „Monster”, scris de Sakamoto Iuji, regizat de Kore-eda Hirokazu

Premiul pentru interpretare masculină – Koji Yakusho, pentru ”Perfect Days”, de Wim Wenders

Premiul pentru interpretare feminină – Merve Dizdar, pentru ”Les herbes sèches”

Caméra d’Or – ”L’arbre aux papillons d’or”, de Thien A Pham

Palme d’Or pentru scurtmetraj – ”27”, de Flóra Anna Buda

Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – ”Far”, de Gunnur Martinsdóttir Schlüter

Palme d’Or onorific – Michael Douglas

Palme d’Or special – Harrison Ford

Un Certain Regard

Pentru secțiunea Un Certain Regard au fost selectate: “Los Delincuentes” (“The Deliquents”), de Rodrigo Moreno, “How to Have Sex”, de Molly Manning Walker, “Goodbye Julia”, de Mohamed Kordofani, “Crowra (The Burti Flower)”, de João Salaviza & Renée Nader Messora, “Simple Comme Sylvain”, de Monia Chokri, “Kadib Abyad” (“The Mother of All Lies”), de Asmae EL Moudir, “Los Colonos” (“The Settlers”), de Felipe Galvez, “Augure” (“Omen”), de Baloji Tshiani, “The Breaking Ice”, de Anthony Chen, “Rosalie”, de Stéphanie Di Giusto, “The New Boy”, de Warwick Thornton, “If Only I Could Hibernate”, de Zoljargal Purevdash, “Hopeless”, de Kim Chang-hoon, “Terrestrial Verses”, de Ali Asfari & Alireza Khatami, “Rien a Perdre”, de Delphine Deloget, “Les Meutes”, de Kamal Lazraq, “Le Regne Animal”, de Thomas Cailley, ”Only the River Flows”, de Wei Shujun, „Hounds”, regizat de Kamal Lazraq, ”Salem”, de Jean-Bernard Marlin.

Marele Premiu – „How To Have Sex”, regizat de Molly Manning Walker

Premiul Juriului – „Hounds”, regizat de Kamal Lazraq

Prix de la Nouvelle Voix – „Augure” de Baloji

Prix d’Ensemble – „Crowra (La Fleur de Buriti)”, de João Salaviza & Renée Nader

Messora Prix de la Liberté – „Goodbye Julia”, de Mohamed Kordofani

Cinéfondation

Premiul I – „Norwegian Offspring”, de Marlene Emilie Lyngstad, Den Danske Filmskole, Danemarca

Premiul al II-lea – „Hole”, realizat de Hwang Hyein, Korean Academy of Film Arts, Coreea de Sud

Premiul al III-lea – „Ayyur” (Lune), realizat de Zineb Wakrim, ÉSAV Marrakech, Maroc

Semaine de la Critique

Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) – „Tiger Stripes” de Amanda Nell

Eu French Touch Prize of the Jury – „Il pleut dans la maison” de Paloma Sermon-Daï

Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation – Jovan Ginić pentru interpretarea din ”Lost Country”, de Vladimir Perišić

Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă

Premiul SACD – „Un prince”, de Pierre Creton

Premiul Europa Cinemas Label – „Creatura”, de Elene Martin Gimeno

Trofeul Queer Palm a revenit anul acesta lungmetrajului „Monster”, de Hirokazu Kore-eda.