Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul de Film de la Cannes 2024 – Selecția oficială
palme,d'or,poses,during,the,award,winners,photocall,at,the

Festivalul de Film de la Cannes 2024 – Selecția oficială

Festivalul de Film de la Cannes a anunțat selecția celei de-a 77-a ediții, care va avea loc în perioada 14 – 25 mai, și vor concura pentru trofeul Palme d’Or cineaști precum Francis Ford Coppola, David Cronenberg, Yorgos Lanthimos și Paolo Sorrentino, dar și românul Emanuel Pârvu.

Iris Knobloch, președintele festivalului de la Cannes, și directorul artistic Thierry Frémaux au prezentat selecția într-o conferință de presă la Paris. Aceasta include titlurile din competiție și cele din afara competiției, filmele din secțiunea Un Certain Regard, precum și secțiunile Séances spéciales, Séance de minuit și Cannes première.

Ediția de anul acesta va debuta cu premiera mondială – în afara competiției – a comediei franceze ”Le deuxième acte”, regizată de Quentin Dupieux, cu Léa Seydoux și Vincent Lindon în distribuție. Pe Croazetă vor ajunge „Furiosa”, prequel „Max Max: Fury Road”, de George Miller, cu Anya Taylor-Joy, și „Horizon: An American Saga”, de Kevin Costner, prima parte din epopeea sa western. Ambele titluri Warner Bros. vor fi proiectate în afara competiției și se folosesc de acest festival de profil înalt pentru a da startul lansărilor lor globale.

George Lucas, regizor, scenarist și producător, va fi recompensat cu un trofeu Palme d’Or onorific.

Competiție

În competiție au fost selectate 19 titluri: “Megalopolis”, de Francis Ford Coppola, “The Apprentice”, de Ali Abbasi, “Motel Destino”, de Karim Ainouz, “Bird”, de Andrea Arnold, “Emilia Perez”, de Jacques Audiard, “Anora”, de Sean Baker, “The Shrouds”, de David Cronenberg, “The Substance”, de Coralie Fargeat, “Grand Tour”, de Miguel Gomes, “Marcello Mio”, de Christophe Honore, “Caught by the Tides”, de Jia Zhang-Ke, “All We Imagine as Light”, de Payal Kapadia, ”Kinds of Kindness”, de Yorgos Lanthimos, ”L’amour ouf”, de Gilles Lellouche, ”Wild Diamond/ Diamant Brut”, de Agathe Riedinger, ”Oh, Canada”, de Paul Schrader, “Liminov – The Ballad”, de Kirill Serebrennikov, “Parthenope”, de Paolo Sorrentino, și “The Girl With the Needle”, de Magnus von Horn.

Juriul care va acorda premiile principale ale ediției va fi condus de cineasta Greta Gerwig.

Anul trecut, lungmetrajul francez ”Anatomie d’une chute”, de Justine Triet, a câștigat trofeul Palme d’Or, cea mai importantă distincție acordată de juriul internațional al Festivalului de Film de la Cannes.

Un Certain Regard și alte secțiuni

Secțiunea secundară Un Certain Regard cuprinde 15 titluri: “Norah”, de Tawfik Alzaidi, “The Shameless”, de Konstantin Bojanov, “Le Royaume”, de Julien Colonna, “Vingt Dieux!”, de Louise Courvoisier, “Who Let the Dog Bite?/ Le Proces du Chien”, de Laetitia Dosch, “Black Dog”, de Guan Hu, “The Village Next to Paradise”, de Mo Harawe, “September Says”, de Ariane Labed, “L’Histoire de Souleymane”, de Boris Lojkine, “The Damned/ Les Damnes”, de Roberto Minervini, “On Becoming a Guinea Fowl”, de Rungano Nyoni, “My Sunshine”, de Hiroshi Okuyama, “Santosh”, de Sandhya Suri, “Viet and Nam”, de Truong Minh Quy, și “Armand”, de Halfdan Ullman Tondel.

În afara competiției vor fi proiectate și “She’s Got No Name”, de Chan Peter Ho-Sun, și “Rumours”, de Evan Johnson, Galen Johnson și Guy Maddin. “The Beauty of Gaza/ La Belle de Gaza”, de Yolande Zauberman, “Apprendre”, de Claire Simon, “L’Invasion”, de Sergei Loznitsa, “Ernest Cole, Lost and Found”, de Raoul Peck, și “Le Fil”, de Daniel Auteuil, au fost incluse în secțiunea necompetițională Séances spéciales.

Séance de minuit cuprinde “Twilight of the Warrior Walled In”, de Soi Cheang, “I, the Executioner”, de Seung Wan Ryoo, “The Surfer”, de Lorcan Finnegan, și “The Balconettes/ Les Femmes au Balcon”, de Noemie Merlant.

Cannes Première aduce anul acesta ”Misericorde”, de Alain Guiraudie, “C’est Pas Moi”, de Leos Carax, “Everybody Loves Touda”, de Nabil Ayouch, “En Fanfare/ The Matching Bang”, de Emmanuel Courcol, “Rendez-Vous Avec Pol Pot”, de Rithy Panh, și “Le Roman de Jim”, de Arnaud Larrieu și Jean-Marie Larrieu.

Festivalul de Film de la Cannes lansează în 2024 „Competiția imersivă” – unde vor fi expuse opere care explorează noul potențial al imaginii. Pentru această primă ediție, 8 lucrări vor concura pentru premiul pentru cea mai bună lucrare imersivă, acordat de un juriu internațional.

UPDATE

După cum a fost anunțat la conferința de presă din 11 aprilie, în 22 aprilie au fost anunțate alte titluri incluse în selecția oficială 2024.

Competiție

”La Plus Précieuse Des Marchandises”, de Michel Hazanavicius; ”Trei kilometri până la capătul lumii”, de Emanuel Pârvu; ”The Seed of the Sacred Fig”, de Mohammad Rasoulof

Un certain regard

”When The Light Breaks”, de Rúnar Rúnarsson; ”Niki”, de Céline Sallette; ”Flow”, de Gints Zilbalodis

Cannes première

”Vivre, mourir, renaitre”, de Gaël Morel; ”Maria”, de Jessica Palud

Séances spéciales

”Spectateurs”, de Arnaud Desplechin; ”Nasty”, de Tudor Giurgiu; ”Lula”, de Oliver Stone; ”An Unfinished Film”, de Lou Ye

În afara competiției

”Le comte de Monte-Cristo”, de Alexandre de la Patellière și Matthieu Delaporte

Compétition Immersive

Noua competiție reunește opt proiecte, între care ”Human violins: Prelude” (România, Franța), de Ioana Mischie, pentru care și-a împrumutat vocea Cabiria Morgenstern.

Compétition Immersive include instalații colaborative de realitate virtuală, experiențe de realitate mixtă, video mapping și lucrări holografice. Aceste lucrări imersive atent selecționate pun în evidență vârful de lance al acestei noi forme de artă, provocând convențiile stabilite, îmbrățișând noile tehnologii și sărbătorind atât artiști noi, cât și figuri consacrate.