Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2023 – Competiția internațională și secțiunea Encounters
golden,bear,attends,press,conference,after,winning,the,golden,bear

Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2023 – Competiția internațională și secțiunea Encounters

Directorul artistic al Berlinalei, Carlo Chatrian, și directorul executiv, Mariëtte Rissenbeck, au anunțat pe 23 ianuarie filmele selectate în Competiția internațională și în secțiunea Encounters ale celei de-a 73-a ediții a Festivalului de Film de la Berlin, care va avea loc între 16 și 26 februarie.

După cum a fost anunțat anterior, comedia romantică „She Came To Me”, de Rebecca Miller, cu Peter Dinklage, Marisa Tomei, Joanna Kulig, Brian d’Arcy James și Anne Hathaway în distribuțiee, va fi proiectată în deschiderea festivalului. Kristen Stewart va prezida juriul Competiției internaționale, iar Steven Spielberg va primi un trofeu Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră.

18 filme vor concura pentru trofee Ursul de Aur și Ursul de Argint

Mai mult ca niciodată, selecția din acest an își propune să fie cât mai deschisă tuturor formelor cinematografice. Filme de animație și documentare, comedii și melodrame, drame și filme de epocă, filme care se bazează pe mari interpretări sau sunt conduse de actori „naturali”, în fiecare dintre cele 18 titluri se poate auzi o voce unică.

Prin producțiile selectate sunt reprezentate 19 țări. Cincisprezece filme vor fi proiectate în premieră mondială. Șase filme au fost regizate de femei. Unsprezece regizori au mai participat la festival, opt dintre ei în Competiție. Trei filme de debut sunt reprezentate în programul Competiției.

Anul acesta, în competiție au fost incluse filmele: „20,000 Species of Bees”, de Estibaliz Urresola Solaguren; „The Shadowless Tower”, de Zhang Lu; „Till the End of the Night”, de Christoph Hochhausler; „BlackBerry”, de Matt Johnson; „Disco Boy”, de Giacomo Abbruzze; „The Plough”, de Philippe Garrel; „Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert”, de Margarethe von Trotta; „Someday We’ll Tell Each Other Everything”, de Emily Atef; „Limbo”, de Ivan Sen; „Bad Living”, de Joao Canijo; „Manodrome”, de John Trengove; „Music”, de Angela Schanelec; „Past Lives”, de Celine Song; „Afire”, de Christian Petzold; „On the Adamant”, de Nicolas Philibert; „The Survival of Kindness”, de Rolf de Heer; „Suzume”, de Makoto Shinkai; „Totem”, de Lila Ayles.

În 2022, Ursul de Aur pentru cel mai bun film  revenit lungmetrajului spaniol „Alcarràs”, de Carla Simón.

Într-o gală specială va fi prezentat „Superpower”, de Sean Penn și Aaron Kaufman, documentar realizat la Kiev despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

16 filme în secțiunea Encounters

În 2023, secțiunea competitivă Encounters cuprinde 16 filme ce vor fi proiectate în premieră mondială. Trei lungmetraje reprezintă debuturi regizorale. Producțiile reprezintă 21 de țări. Șase filme au fost regizate de femei.

Secțiunea Encounters cuprinde titlurile: „The Klezmer Project”, de Leandro Koch, Paloma Schahmann; „The Adults”, de Dustin Guy Defa; „The Echo”, de Tatiana Huezo; „Here”, de Bas Devos; „In the Blind Spot”, de Ayse Polat; „The Cage is Looking for a Bird”, de Malika Musaeva; „My Worst Enemy”, de Mehran Tamadon; „White Plastic Sky”, de Tibor Banoczki, Sarolta Szabo; „In Water”, de Hong Sangsoo; „Family Time”, de Tia Kuovo; „The Walls of Bergamo”, de Stefano Savona; „Orlando, My Political Biography”, de Paul B. Preciado; „Samsara”, de Lois Patino; „Eastern Front”, de Vitaly Mansky, Yevhen Titarenko; „Living Bad”, de Joao Canijo; „Absence”, de Wu Lang.

Luna trecută a fost anunțat că drama suprarealistă „Mammalia”, regizată de Sebastian Mihăilescu, și documentarul „Între revoluții”, de Vlad Petri, au fost selectate în secțiunea Forum a celei de-a 73-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.