Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Festivalul Național de Teatru 2023 – „FNT, laboratoarele sensibilului”
fnt 2023

Festivalul Național de Teatru 2023 – „FNT, laboratoarele sensibilului”

Festivalul Național de Teatru va avea loc anul acesta în perioada 20 – 30 octombrie, în București, iar tema celei de-a 33-a ediții este „FNT, laboratoarele sensibilului”.

Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari sunt curatorii ediției. Ei au vizionat mai mult de 150 de spectacole care au avut premiera în anul teatral 2022 – 2023, în sălile de stat și independente, și au făcut selecția.

Din program fac parte producții ale teatrelor de tradiție, precum și ale unor companii tinere din București și din țară.

Pe lângă acestea, în festival vor putea fi vizionate spectacole produse de companii internaționale – Teatrul Național D. Maria II (Lisbona, Portugalia), Young Vic Theatre, Théâtre de Vidy, TR Warszawa (Polonia), The Royal Lyceum Theatre (Edinburgh, Marea Britanie).

Vor continua programele FNT Educațional, cu ateliere pentru copii și adolescenți cu diferite tipuri de deficiențe, vor avea loc lansări de carte, expoziții dedicate unor personalități și momente care au marcat artele performative în România, dar și o serie spectacole-lectură, în care vor fi prezentate în premieră texte din dramaturgia europeană și locală. Fiecare spectacol-lectură va fi urmat de întâlniri cu publicul, la care participă echipa de creație și un expert în tema pe care spectacolul o abordează.

Facultățile de Teatru din țară vor găzdui întâlniri între artiști consacrați, absolvenți și studenți și, ca în fiecare an, FNT propune dezbateri pe teme de interes în domeniul artelor performative din România. În plus, Centrul Național al Dansului va prezenta în festival diverse proiecte de cercetare, iar FNT va propune un focus asupra Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 30. În acest sens, va fi jucat în FNT spectacolul „Jocuri, vorbe, greieri…”, regizat de Silviu Purcărete, produs de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

Biletele pentru spectacolele celei de-a 33-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru sunt disponibile pe toate platformele de vânzare ale fiecărui teatru gazdă, precum și la casele lor de bilete. Pentru un acces ușor, e recomandată accesarea reprezentațiilor dorite din programul pe zile afișat pe site-ul fnt.ro.