Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Fotografii inedite cu Ion Caramitru, prezentate la Dublin
caramitru beyond the stage

Fotografii inedite cu Ion Caramitru, prezentate la Dublin

Actorul și regizorul Ion Caramitru, fost director al Teatrului Național din București și președinte UNITER, va fi comemorat la Dublin, prin intermediul expoziției „Dincolo de scenă”, pe 5 septembrie, când se împlinesc doi ani de la moartea sa.

Expoziția cuprinde fotografii realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB. Este vorba despre ipostaze inedite, un elogiu adus memoriei acestuia, o sărbătorire a carierei sale remarcabile, dar şi o comemorare a celui care a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai scenei româneşti.

În imagini apar, între alții, regele Charles III, care a vizitat Teatrul Naţional din Bucureşti în 2017, precum şi preşedinţii Maia Sandu şi Klaus Iohannis, filosoful Mihai Şora, criticul de teatru George Banu, actrița Juliette Binoche și jucătoarea de tenis Simona Halep.

Organizată de Ambasada României în Irlanda și Institutul Cultural Român, „Dincolo de scenă” cuprinde fotografii inedite din ultimii opt ani de viață ai lui Ion Caramitru: imagini din turnee, din culise, din cabina actorului de la TNB și de la diverse întâlniri cu personalități publice. Această expoziție a fost prezentată inițial în deschiderea Galei Teatrelor Naționale, care a avut loc la Chișinău în septembrie 2022, ulterior în deschiderea Festivalului Național de Teatru de la București, în luna noiembrie a aceluiași an.

Ion Caramitru, actor apreciat în țară și peste hotare

Fostul director al TNB a creat o punte culturală esențială între lumea de teatru din România și cea din Irlanda, lucru mai puțin cunoscut în afara mediilor de teatru, și, în acest context, Ambasada Românei în Irlanda a dedicat o mare parte a evenimentului Zilei Naționale din 2021 memoriei lui Ion Caramitru.

Apreciat și în Marea Britanie pentru talentul său actoricesc, Ion Caramitru a fost decorat în 1995 de regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu titlul de Ofiţer de onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE). Într-un articol în prestigiosul The Times, fostul director artistic al Royal Shakespeare Company, Sir Michael Boyd, l-a inclus pe Ion Caramitru în galeria celor mai buni zece interpreți ai rolului Hamlet. Astfel, în martie 2023, în ziua în care actorul român ar fi împlinit 81 de ani, la Institutul Cultural din Londra a fost vernisată expoziția „Dincolo de scenă”, iar publicul britanic a descoperit cu acest prilej o față mai puțin cunoscută a lui Ion Caramitru.

Expoziția „Caramitru – Beyond the Stage” va fi vernisată în Palmerston House din Dublin pe 5 septembrie, de la ora 18:00. Vor fi expuse 22 de fotografii și vor fi proiectate secvențe video cu artistul. Pe lângă ambasadorul României la Dublin, Laurențiu-Mihai Ștefan, la eveniment și-au anunțat prezența John Fairleigh, profesor la Universitatea Queen’s din Belfast, fondator şi fost director al Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze, și alți oameni de teatru irlandezi care l-au cunoscut și l-au apreciat pe actorul român. Expoziția va rămâne deschisă până în luna octombrie. Intrarea este liberă.