Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Grammy 2024 – Recorduri și momente speciale într-o gală dominată de femei
grammy

Grammy 2024 – Recorduri și momente speciale într-o gală dominată de femei

Gala premiilor Grammy de anul acesta a fost dominată de artiste, categoriile de top fiind câștigate de interprete precum Taylor Swift, Miley Cyrus, SZA, Billie Eilish și Victoria Monét.

La ceremonia din 4 februarie de la Los Angeles, Taylor Swift a scris istorie cu cea de-a patra victorie la categoria „Album of the Year”, obținând premiul pentru „Midnights”, precum și trofeul pentru „Pop Vocal Album”. Swift a mai câștigat premiul pentru albumul anului în 2010, cu „Fearless”, în 2016, cu „1989”, și în 2021, cu „Folklore”.

Șerban Ghenea a câștigat un nou Grammy, în calitate de inginer de sunet/mixaj pe albumul lui Swift. Este prima persoană (nu artist) care câștigă „albumul anului” de cinci ori. Canadianul de origine română a mai fost premiat la această categorie, în aceeași calitate, pentru „1989” și „Folklore” ale lui Swift, „25” al lui Adele și „24K Magic” al lui Bruno Mars.

Miley Cyrus a fost dublă câștigătoare, primind pentru „Flowers” primele două premii Grammy din cariera ei, pentru „Record of the Year” și „Best Pop Solo Performance”.

SZA, care a avut cele mai multe nominalizări, nouă, a câștigat trei trofee Grammy, inclusiv pentru „Best R&B Song”, cu „Snooze”. Grupul boygenius a obținut de asemenea trei premii, inclusiv la categoria „Best Rock Performance” pentru „Not Strong Enough”. Trei premii au primit și Victoria Monét, inclusiv la categoria „Best New Artist”, și Killer Mike, între care „Best Rap Peformance”.

Premiere și invitați speciali

Pentru a treia oară în ultimii cinci ani, artistele au câștigat toate premiile la principalele patru categorii.

Taylor Swift a câștigat premiul pentru albumul anului cu „Midnights”, Miley Cyrus s-a impus la categoria înregistrarea anului cu „Flowers”, Billie Eilish a câștigat premiul pentru cântecul anului cu „What Was I Made For?” (pe care l-a scris împreună cu fratele ei, Finneas), iar Victoria Monét a câștigat premiul pentru cel mai bun artist debutant.

Eilish și Finneas au câștigat pentru prima dată „cântecul anului” în urmă cu patru ani, cu „Bad Guy”.

Victoria lui Monét pentru cel mai bun artist debutant marchează al șaptelea an consecutiv în care o artistă solo a câștigat la această categorie, după Alessia Cara, Dua Lipa, Billie Eilish, Megan Thee Stallion, Olivia Rodrigo și Samara Joy.

Este pentru a șaptea oară în istoria de 66 de ani a premiilor Grammy când artiste solo sau grupuri în care femeile erau membre cu drepturi depline au cucerit cele patru mari premii. Acest lucru s-a întâmplat doar de două ori în primii 40 de ani de existență a premiilor Grammy și de cinci ori în ultimii 20 de ani.

Câștigătoarea trofeului pentru albumul anului a fost anunțată de cântăreața Celine Dion, o apariție surpriză în gală, având în vedere problemele de sănătate cu care ea se confruntă de doi ani. Între invitații speciali s-au numărat cântărețele Tracy Chapman și Joni Mitchell, actrița Meryl Streep și realizatoarea de televiziune Oprah Winfrey.

Printre câștigătorii celor 94 de categorii ale premiilor Grammy s-au aflat The Beatles („Best Music Video”), Michelle Obama („Best Audio Book, Narration, and Storytelling Recording”), Dave Chappelle („Best Comedy Album”), The Count Basie Orchestra („Best Large Jazz Ensemble Album”), Kylie Minogue („Best Pop Dance Recording”) și „Moonage Daydream (David Bowie)” („Best Music Film”).

Anul trecut, Beyoncé a devenit artista cel mai premiată din istoria Grammy, deși la gala 2023 Harry Styles a fost cel care a primit trofeul pentru albumul anului.