Grecia a redeschis palatul vechi de 2.400 de ani în care a fost încoronat Alexandru cel Mare
Grecia a redeschis, după restaurare, palatul antic în care Alexandru cel Mare a devenit rege al Macedoniei în urmă cu aproximativ 2.400 de ani.
Palatul din Aigai, cunoscut în mod oficial sub numele de Mitropolia regală a macedonenilor, a fost cea mai mare clădire din Grecia, acoperind o suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați, potrivit Ministerului grec al Culturii.
A fost construit în mare parte de tatăl lui Alexandru cel Mare, Filip al II-lea al Macedoniei, în secolul al IV-lea î.Hr.
„Este locul în care Alexandru cel Mare a fost încoronat rege, la scurt timp după asasinarea tatălui său, pentru a-și începe campania glorioasă”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis la ceremonia de deschidere.
În timpul domniei lui Alexandru, acesta a cucerit o zonă imensă care se întindea din Grecia de astăzi până în Egipt, Iran și până în nordul Indiei și Asia Centrală.
Imperiul său, pe atunci nemaivăzut în istoria occidentală, a început ceea ce istoricii numesc perioada elenistică, care a durat de la moartea sa până la ridicarea Imperiului Roman.
Lucrările de restaurare au durat 16 ani
Cuceririle sale au pus bazele influenței grecești în partea de est a Mării Mediterane pentru următorii 1.000 de ani. Multe texte importante din această regiune, inclusiv primele versiuni ale Noului Testament, au fost scrise în limba greacă.
Romanii au distrus palatul în anul 148 î.Hr. și a fost frecvent jefuit în anii următori.
Restaurarea locului de naștere al unui imperiu atât de impresionant nu a fost o sarcină ușoară. Guvernul grec a avut nevoie de 16 ani, cu ajutorul Uniunii Europene și cu peste 20 de milioane de euro (21,9 milioane de dolari), potrivit Ministerului grec al Culturii.
„Ceea ce facem astăzi este un eveniment de importanță globală și de anvergură internațională”, a declarat Mitsotakis.
Eforturile de restaurare au inclus excavarea sitului, documentarea și conservarea artefactelor descoperite. Guvernul grec a restaurat 1.400 de metri pătrați de mozaicuri, podele de marmură și unele coloane, păstrând în același timp aspectul general al ruinei, a precizat Ministerul Culturii din această țară.
„Importanța unor astfel de monumente transcende granițele locale, devenind proprietatea întregii umanități. Iar noi, în calitate de custozi ai acestui prețios patrimoniu cultural, trebuie să îl protejăm, să îl punem în valoare, să îl promovăm și, în același timp, să extindem orizonturile dezvăluite de fiecare nouă fațetă”, a declarat Mitsotakis.