Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX
„Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” este cea mai nouă expoziție organizată de Muzeul Municipiului București la Casa Filipescu-Cesianu.
Vernisajul este programat pentru 28 august, la ora 17:00.
Proiectul expozițional își propune să reconstituie un fragment de cotidian, acela al ritualului servirii mesei, consumat de elita bucureșteană sub însemnul unor profunde transformări culturale, între eticheta strictă antebelică și atitudinile sociale mai relaxate cultivate în interbelic. Parcursul expozițional este organizat în cercuri concentrice și urmând dinamica mediu exterior-interior (antebelic), mediu interior-exterior (interbelic).
Arta culinară în piese de artă decorativă și fotografii
Primul cerc valorifică patrimoniul Muzeului Municipiului București și complimentează panopliile dedicate artei culinare din Muzeul Vârstelor. În vitrinele expoziției „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” pot fi admirate piese de artă decorativă, realizate de proiectanți, designeri și renumite fabrici europene, în diferite etape stilistice ale creației lor, schițând parcursul de la eclectism la Art Deco, publicații și accesorii ce au aparținut elitei societății bucureștene, al cărui stil de viață presupunea participarea la elegantele și prestigioasele baluri, oportunități esențiale pentru consolidarea statutului social, stabilirea și consolidarea relațiilor interpresonale, precum și pentru încheierea unor alianțe politice sau matrimoniale.
La 1900, când începe povestea expoziției, rafinamentul gastronomic de tip occidental precum și modelele de sociabilitate specifice acestui spectacol culinar erau asimilate de elita autohtonă și nu numai, evoluând spre formule și aspirații locale. Cu ajutorul personalului, a manualelor de etichetă și cărților de bucate, doamna casei proiecta întruniri strălucite, excelând în organizarea și ritualizarea acestui act cultural. Ambianța în care invitații evoluau trebuia să reflecte calitățile gazdelor, portretizându-i drept oameni ai gustului desăvârșit.
Al doilea cerc este dedicat gurmanderiei sociale cultivată de Bucureștiul interbelic, un duh al ospeției concentrat pe simezele mansardei muzeului într-o selecție de fotografii reprezentând atmosfera unor localuri celebre în epocă, precum teresa Oteteleșeanu, restaurantul Hanului lui Manuc, restaurantul grădinii Cișmigiu, restaurantul Hotelului Imperial, terasa Cercului Militar și Cafe de Paris. Acestea sunt completate de fotografii ce ilustrează atmosfera intimă a meselor în familie, precum și momentele de relaxare prilejuite de picnicurile din pădurile din apropierea orașului.
Fotografiile expuse prezintă o lume a fastului și eleganței, precum și bucuria de a fi împreună în jurul mesei, ca expresie a sociabilității înaltei societăți bucureștene. Fundalul sonor va reproduce fragmente din repertoriul muzical al perioadei și sunete specifice situațiilor sociale surprinse în fotografiile de pe simeze.
Al treilea cerc al expunerii este reprezentat de educația muzeală. În cadrul a două ateliere tematice, desfășurate la Casa Filipescu-Cesianu, copii și tineri pot descoperi stilurile istorice de servire a mesei, tipologii de servicii de masă, precum și regulile care însoțeau fiecare moment al servirii mesei, în funcție de amploarea sau caracterul evenimentului.
Curatori sunt Alexandra Rusu, Andreea Mâniceanu și Lorena Caldeș de la secția de Antropologie Urbană a Muzeului Municipiului București.