Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Helena Christensen, model și fotograf, este curator invitat la Muzeul Ucrainean din New York
expozitie helena christensen, foto g. chandler cearley, ukrainian museum new york

Helena Christensen, model și fotograf, este curator invitat la Muzeul Ucrainean din New York

Helena Christensen, unul dintre cele mai cunoscute modele, fotograf și ambasador al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), este curator invitat la Muzeul Ucrainean din New York.

La Ukrainian Museum ea curatoriază „Wearloom: Ukrainian Garments”, expoziție care evidențiază complexitatea stilistică și măiestria meșteșugarilor din numeroase regiuni ale țării, cum ar fi Poltava, Hutsul, Bukovyna, Polisia, Volyn și Liov.

Sunt expuse și costume tradiționale din regiunile Poltava și Hutsul și o selecție de podoabe tradiționale, bijuterii, eșarfe și alte accesorii, iar vizitatorii vor afla mai multe și cu privire la veșmintele folosite pentru anumite ocazii.

Expoziția accentuează estetica hainelor și a accesoriilor brodate, istorice dintr-o perspectivă feminină modernă, potrivit wwd.com. Ea este deschisă până la 17 ianuarie în muzeul din East Village, vechi de 46 de ani.

expozitie helena christensen, foto luis corzo, ukrainian museum ny

(c) Luis Corzo, Ukrainian Museum New York

Selecția obiectelor expuse, realizată în jumătate de an

Helena Christensen, de origine daneză, a fost abordată de directorul muzeului, Peter Doroșenko, care fusese informat de unul dintre prietenii ei ucraineni că ar putea fi un candidat bun pentru acest rol datorită dragostei ei pentru piesele de îmbrăcăminte istorice, pentru tot ceea ce este de epocă, pentru broderii vechi și, mai presus de toate, pentru istorie.

Pe lângă interesul ei pentru broderii și textile vechi, mama ei a deținut și a gestionat mulți ani un magazin vintage în Copenhaga.
La mijlocul anilor 90, modelul și un prieten danez au avut de asemenea un butic în Abington Square din West Village, specializat în obiecte scandinave, haine de designer, antichități și haine de epocă.

Alegerea pieselor pentru expoziție a fost un proces minuțios, Christensen petrecând ore întregi în subsolul muzeului unde toate hainele sunt conservate în sute de cutii. Timp de aproximativ șase luni, și-a petrecut după-amiezele analizând toate opțiunile. Multe dintre piesele prezentate sunt de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Pe lângă organizarea acestei expoziții, Christensen continuă să fie model și să realizeze fotografii. La începutul acestui an, ea a călătorit în Columbia cu UNHCR. Următoarea etapă va fi lansarea, în martie, de către o editură daneză, a unei cărți despre „universul vizual” al lui Christensen și al prietenei ei Camilla Staerk. Prin intermediul companiei lor, Staerk & Christensen, perfecționează trei structuri prefabricate pe care le dezvoltă de opt ani împreună cu un arhitect. Este așteaptat să fie lansate anul viitor.

Credit foto: Ukrainian Museum New York