Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Israelul nu va participa la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2025, decizie care stârnește critici
la biennale, bienala venetia, pavilion central, curatorial.ro

Israelul nu va participa la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2025, decizie care stârnește critici

Israelul a anunțat că nu va participa la Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2025, provocând critici după ce oficialii au spus că este urgentă renovarea pavilionului național. Cea de-a 19-a ediție a bienalei va avea loc în perioada 10 mai – 23 noiembrie 2025.

Este pentru prima dată când Israelul a ales să se retragă de la un eveniment internațional major de când a început războiul din Gaza, în octombrie 2023. Publicația israeliană Haaretz relatează că decizia nu a fost bine primită, „stârnind critici că Israelul a stat deoparte într-un moment în care artiștii și cercetătorii țării erau deja boicotați în străinătate”.

Pavilionul, care a fost proiectat de Zeev Rechter și inaugurat în 1952, are nevoie de mult timp de renovări. Fiul arhitectului a făcut presiuni asupra Ministerului Culturii pentru a efectua aceste lucrări în ultimii 15 ani, potrivit unui fost oficial al ministerului, Idit Amihai, care este în prezent director al Institutului pentru Artă Israeliană. Ea a adăugat: „Anul acesta, dintre toți anii, trebuie să renoveze și să decidă să nu participe din proprie inițiativă? Ar fi un lucru dacă nu am fi fost invitați. Acum, când suntem ostracizați, este tocmai momentul să participăm”.

Ziarul a citat „constrângeri bugetare cauzate de război” și faptul că Ministerul Culturii „a început să caute prea târziu” alternative.

Presa israeliană a criticat această decizie. The Jerusalem Post a scris: „Acest eșec de a reprezenta Israelul într-un eveniment de talie mondială reprezintă un alt punct scăzut pentru actuala administrație”.

Controversa participării la bienala de anul acesta

Participarea Israelului la cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția din acest an a stârnit controverse – înainte de debutul expoziției internaționale, a fost emisă o petiție pentru a fi interzisă, în contextul războiului dus în Fâșia Gaza, semnată de mai mult de 24.000 de persoane din lumea artei, apoi ministrul italian al culturii, Gennaro Sangiuliano, a respins ideea de a exclude Israelul de la eveniment.

Artista Ruth Patir, care reprezintă Israelul la bienală, a făcut un anunț șocant în prima zi de avanpremieră a evenimentului – va ține expoziția de la pavilion închisă pentru public până când „se va ajunge la un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor”. Au avut loc și proteste față de această decizie.

Palestina nu are un pavilion la Bienala de la Veneția, deoarece Italia nu o recunoaște ca stat suveran. Arta palestiniană este reprezentată în evenimentul colateral oficial „South West Bank: Landworks, Collective Action and Sound”, la Palazzo Contarini Polignac, și în „Foreigners in their Homeland”, un eveniment colateral neoficial organizat de Palestine Museum US, la Palazzo Mora.

În atacurile din 7 octombrie 2023 ale grupării Hamas asupra Israelului, 1.139 de israelieni au fost uciși. În conflictul dintre Israel și Gaza, care a început imediat, au fost uciși mai mult de 37.000 de palestinieni, inclusiv peste 15.000 de copii, potrivit celor mai recente cifre.

De când a izbucnit războiul, au avut loc proteste, apeluri la boicot și retrageri de la evenimente și din locuri importante din lumea artei. Alte evenimente culturale majore s-au confruntat de asemenea cu proteste privitor la participare Israelului, în ultimele luni. Concursul Eurovision din luna mai a provocat reacții considerabile, inclusiv proteste și boicoturi. În Marea Britanie, audiența a scăzut cu aproximativ un sfert față de 2023, potrivit The Guardian. În februarie 2022, European Broadcasting Union a exclus Rusia de la participarea la concursul din acel an, din cauza invaziei sale în Ucraina.

Credit foto: curatorial.ro