Istoria și evoluția de 40 de ani a Centrului Ceh, în expoziție audiovizuală interactivă
Anul 2021 a însemnat, pentru Centrul Ceh, împlinirea a patru decenii de la înființare. Cu această ocazie, a fost realizată expoziția „Timp de 40 de ani”, ce prezintă istoria și evoluția unuia dintre cele mai îndrăgite institute culturale din România.
Expoziția „Timp de 40 de ani” reunește imagini și obiecte din arhiva Centrului Ceh și oferă vizitatorilor o călătorie audiovizuală interactivă prin perioadele mai mult sau mai puțin cunoscute publicului. Acesta va avea ocazia de a înțelege mai bine parcursul diplomatic și cultural al unei astfel de instituții și modul în care factorii socio-politici au influențat relațiile dintre Cehia și România.
Expoziția aduce și o doză de nostalgie pentru vizitatorii familiarizați deja cu evenimentele Centrului Ceh din ultimii 15 ani, când acesta a devenit cunoscut în București și în România ca unul dintre cele mai active institute culturale.
În cele 4 secțiuni principale – artă, muzică film și literatură – publicul poate descoperi domeniile de bază în care Centrul își desfășoară activitatea.
Cultura cehă, promovată prin serate literare, proiecții de filme, expoziții ale artiștilor cehoslovaci
Centrele Cehe sunt organizații contributive ale Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei, ce au ca scop promovarea imaginii Republicii Cehe în lume.
Istoria lor începe în anul 1949, când primele două Centre de Informație Culturală se deschid la Sofia și la Varșovia. Cu timpul, apar reprezentanțe la Budapesta(1953), Berlin (1955) și București (1981), iar după 1989 acestea se răspândesc în toată lumea, în prezent numărul lor ajungând la 26. Centrele Cehe reprezintă Republica Cehă într-o sferă largă de domenii sociale și culturale-artă, industrii creative, noutăți din domeniul științific, printre altele. Totodată, se ocupă cu predarea limbii cehe, se implică în proiecte internaționale, diseminează publicului informații despre Cehia și îl familiarizează cu cultura cehă, urmărind stimularea dialogului cultural internațional.
Casa de Cultură Cehoslovacă a fost înființată prin acordul încheiat de către Republica Socialistă Româniași Republica Socialistă Cehoslovacă în anul 1971.
Cu toate acestea, deschiderea ei propriu-zisă nu a avut loc decât zece ani mai târziu. Activitatea Casei consta în evenimente tipice diplomației culturale a vremii: serate literare cu autori cehoslovaci, proiecții de filme cehoslovace și pentru copii, expoziții ale artiștilor cehoslovaci, discuții și mese rotunde, conferințe de presă pe teme de interes din Cehoslovacia, cursuri de limbă. La origine, Casa și-a avut sediul într-o clădire pe bulevardul Dacia nr. 28, ca de la 1 ianuarie 1993-când Cehoslovacia s-a separat în republicile independente Cehia și Slovacia – să se mute pe strada Ion Ghica nr. 11, ca noul Centru Ceh.
Între 1993 și 1999, Centrul Ceh beneficia de două birouri și își organiza evenimentele în așa-numita „Sala Cavalerilor” din clădirea Ambasadei. Până în 2006, Centrul a oferit și consiliere companiilor cehe ce intenționau să își desfășoare afacerile în România, ceea ce îi lua din timpul alocat programelor culturale. Situația s-a schimbat odată cu înființarea CzechTrade, care a preluat această sarcină, permițând Centrului să se dedice misiunii sale de bază. Directoarea de atunci, Monika Štěpánová, a stabilit o nouă direcție pentru dezvoltarea Centrului Ceh, cu arii de interes în arhitectură, artă contemporană, artă stradală și alternativă și cooperare cu societatea civilă. În această perioadă, au început colaborările cu festivaluri, instituții și galerii de artă de renume, urmărindu-se o mai bună integrare în scena culturală locală.
Expoziția „Timp de 40 de ani” a fost deschisă pe 9 decembrie, iar pe 24 februarie 2022 publicul este așteptat la evenimentul de închidere (str. Ion Ghica, nr. 11). Accesul se face pe baza prezentării certificatului verde, masca de protecție este obligatorie, precum și distanțarea socială. Participanții vor primi cadou o bere cehă Budweiser Budvar la finalul vizitei.
Foto credit: Centrul Ceh