Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Locul în care a fost ucis Iulius Cezar, deschis pentru public
rome, ,august,11,2019:,the,excavation,site,of,curia

Locul în care a fost ucis Iulius Cezar, deschis pentru public

Un complex de clădiri romane antice despre care se crede că ar fi locul în care Iulius Cezar a fost înjunghiat mortal este acum deschis publicului. Compus din patru temple care datează din secolul al III-lea î.e.n., complexul este situat de-a lungul Pieței Argentina, iar până acum vizitatorii puteau să privească de pe trotuar, la câțiva metri deasupra sitului.

Ca parte a campaniei de amenajare urbană dusă de dictatorul Benito Mussolini la sfârșitul anilor 1920, clădirile din epoca medievală care se aflau deasupra complexului au fost demolate.

Se crede că cele patru temple, care au fost ocupate de pisici în ultimii ani, au fost dedicate unor zeități feminine. Unul dintre acestea, despre care se crede că este dedicat zeiței Fortuna, asociată cu norocul și fertilitatea, este circular, cu șase coloane care au supraviețuit și poate fi accesat pe o scară.

În spatele a două dintre temple, arheologii au descoperit o fundație și o secțiune de zid despre care cred că făceau parte din Curia Pompeia, o sală dreptunghiulară de mari dimensiuni care a găzduit temporar Senatul roman atunci când Cezar a fost ucis pentru strategiile sale politice în anul 44 î.e.n. Arheologii cred că acest sit este Curia Pompeia datorită latrinelor găsite de-a lungul laturilor structurii. Scrierile antice descriu aceste latrine.

În plus, pot fi văzute pavelele de travertin pe care împăratul Domițian le-a pus în urma unui incendiu care a devastat orașul în anul 80 e.n., inclusiv zona în care a fost ucis Cezar.

Sunt expuse unele dintre artefactele scoase la iveală în ultimul secol de săpături, inclusiv un cap de zeitate masiv din piatră căruia îi lipsesc bărbia și buza inferioară, precum și un fragment dintr-o Victorie înaripată din piatră. Această zeitate ar fi fost venerată în interiorul templelor.

Situl poate fi vizitat zilnic, cu excepția zilei de luni și a unor sărbători importante. Biletele pentru acces costă 5 euro.