Mai mult de 100 de repere culturale, distruse în timpul atacurilor aeriene din Gaza
Mai mult de 100 de repere culturale, inclusiv situri istorice, au fost distruse în timpul atacurilor aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza, care au debutat în luna octombrie, arată un raport preliminar al organizației nonguvernamentale catalane Heritage for Peace.
Raidurile aeriene care au avut loc după atacul grupării Hamas din 7 octombrie, în care au fost uciși 1.400 de israelieni și a implicat luarea a 240 de ostatici, au „distrus sau deteriorat” aproximativ 45 % din locuințele din Gaza, ducând la ceea ce ONU a numit „catastrofă umanitară”.
Au fost raportate biserici și moschei vechi de secole distruse în campania de bombardamente, inclusiv Moscheea Omari din Jabaliya, în nordul Fâșiei Gaza; biserica Sfântul Porfirie, despre care se crede că este a treia cea mai veche biserică din lume; și moscheile Ibn Uthman și Sayed Hashem.
„Raportul arată importanța patrimoniului din Gaza”, a declarat Isber Sabrine, un arheolog sirian și președinte al organizației Heritage for Peace, citat de artnews.com. „Este o zonă mică, dar cu mult patrimoniu”.
Potrivit Ministerului palestinian al Turismului și Antichităților, în prezent nu este posibilă o evaluare completă a siturilor de patrimoniu deteriorate sau distruse, având în vedere condițiile de pe teren. Campania și-a pus amprenta și asupra muzeelor din regiune, fiind raportate pagube la Muzeul Rafah, care a publicat pe Facebook înregistrări care păreau să arate clădirea sa parțial prăbușită. Muzeul Cultural Al Qarara și muzeul Deir Al Balah au raportat de asemenea pagube.
Foto: raid aerian israelian în apropierea graniței – Rafah, sudul Fâșiei Gaza, octombrie 2023