Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Mai mult de 200 de piese numismatice, disputate și de valoare muzeală, în licitație la București
monedă 2 lei 1901, argint, cea ma rară monedă româneasca de circulație, artmark

Mai mult de 200 de piese numismatice, disputate și de valoare muzeală, în licitație la București

Mai mult de 200 de piese numismatice, multe dintre acestea rare, disputate și de valoare muzeală, vor fi licitate la Artmark pe 22 decembrie.

„Cabinetul Numismatului – Licitația unei colecții de monede, medalii și plachete” parcurge două milenii de istorie și este ultimul eveniment al anului 2022 organizat de casa de licitații.

În premieră în România, într-o licitație publică, își fac apariția o întreagă colecție de monede din argint bătute de marii împărați ai Romei – de la Octavian Augustus până la marele Marcus Aurelius, monede care au circulat pe întreg teritoriul imperiului, inclusiv la noi. Toate monedele aparținând acestei suite au fost achiziționate în timp, din străinătate (Europa și SUA), de la case de licitație ori târguri de specialitate, așa cum reiese din documentele de proveniență cu care monedele au venit însoțite.

Primele monede medievale românești puse în circulație în Țara Românească și Moldova

De mare valoare numismatică sunt și primele monede medievale românești puse în circulație în Țara Românească și Moldova în secolul al XIV-lea: dinarul de argint bătut de Vladislav I și grosul de argint bătut de Petru Mușat, care pornesc în licitație de la 400 de euro, respectiv 125 de euro. De asemenea, colecția de monede medievale românești are ca și proveniență achiziții graduale din străinătate, de la case de licitații și târguri de specialitate.

Licitația conține piese inedite ori rare și în secțiunea sa de istorie modernă, precum medalia din argint „Prima Cameră a Deputaților Români” din 1859. Piesa de colecție, raritate extremă, a fost conferită membrilor primei Camere a Deputaților Principatelor Unite și are un preț de pornire de 1.500 de euro.

Va fi licitată și moneda din argint de 2 lei din 1901 (foto) – cea mai rară monedă românească de circulație, cu un tiraj de doar 12.476 de exemplare – ce pornește în licitație de la 750 de euro.

Pasionații pot găsi și izvoade scrise semnificative pentru formarea științifică a oricărui colecționar, mai ales că acestea provin din prestigioasa bibliotecă a lui Theodor Radivon, bijutierul Curții Regale, precum exemplarul din 1858 „Banii cei noi” de Unferriht (preț de pornire de 75 de euro), „Buletinele Societății Numismatice Române”, însoțite de plicul original trimis fiului Nicolae Radivon (preț de pornire de 100 de euro) și „Numismatica română” de Dimitrie Sturza (preț de pornire de 300 de euro).

Colecția de monede, medalii și plachete poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviță de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 22 decembrie va avea loc online pe platforma Artmark Live 2.0 și în sala de licitații a Casei de Licitații A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.