Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Marea Unire. Povestea ei în medalii și plachete”, la Muzeul Național de Istorie a României
expozitie marea unire, mnir

„Marea Unire. Povestea ei în medalii și plachete”, la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României va deschide pe 1 decembrie, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la Unire, expoziția „Marea Unire. Povestea ei în medalii și plachete”.

Expoziția, ce va putea fi vizitată pe parcursul întregii luni decembrie, oferă publicului ocazia de a rememora un eveniment crucial din istoria României, evidențiind Unirea prin intermediul unor bunuri cu valoare deosebită din colecția medalistică a muzeului.

Medaliile și plachetele prezentate reprezintă nu doar opere artistice remarcabile, ci și documente istorice prin care mesajele politice și evenimentele importante ale vremii au fost transmise și sărbătorite.

Suverani ai României și militari notabili

Printre personalitățile evidențiate în expoziție se regăsesc regele Ferdinand I și regina Maria, politicienii Ion I. C. Brătianu și Iuliu Maniu, omul de cultură Alexandru Lapedatu, diplomații Charles de Beaupoil (contele de Saint-Aulaire) și Alexandru Emanoil Lahovary, precum și militari notabili, precum Vasile Rudeanu, Henri Pierre Lafont, Henri Mathias Berthelot și Alexandru Averescu. Acești eroi ai vremii au avut un rol esențial în modelarea cursului istoriei recente a statului român.

Expoziția aduce în atenție nu doar medaliile care comemorează marile personalități, ci și pe acelea care evidențiază serbările Unirii, de la cele mai apropiate de eveniment și până în anul 1993. Sunt prezentate și piese care amintesc de monumentele dedicate eroilor din Primul Război Mondial, oferind o privire cuprinzătoare asupra contextului istoric al vremii. În completarea acestora, expoziția prezintă și exemplare ale uneia dintre cele mai importante decorații românești din perioada interbelică, Ordinul Ferdinand I, printre care se află și Ordinul Ferdinand I în grad de colan primit de Nicolae Titulescu, piesă clasată în categoria tezaur a patrimoniului național.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1 – 31 decembrie, de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Muzeul va fi deschis joi, 30 noiembrie și vineri, 1 decembrie, conform programului obișnuit de vizitare (09:00 – 17:00, cu ultima intrare la 16:15). Cu ocazia Zilei Naționale a României, accesul va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori.