Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Mii de obiecte, dispărute de la Muzeul Național al Țării Galilor 
national,museum,of,wales,in,cardiff,,great,britain

Mii de obiecte, dispărute de la Muzeul Național al Țării Galilor 

Aproximativ două mii de obiecte, inclusiv o sabie, un topor și un cap de suliță din epoca Bronzului, lipsesc din Muzeul Național al Țării Galilor. Au dispărut și plăci ceramice romane, o brățară, un inel de deget și o broșă cu arc datând din secolul al II-lea.

Muzeul a transmis că nu au fost identificate obiecte de mare valoare financiară ca fiind pierdute sau dispărute, dar nu a putut oferi fotografii ale obiectelor lipsă. În urma unei solictări BBC Wales, a fost dezvăluit un total de 1.921 de obiecte lipsă.

Museum Wales a declarat că a petrecut deja 30 de ani pentru a documenta toate obiectele dispărute în baza sa de date digitală, pornind de la registre, și se așteaptă ca proiectul să dureze încă 20 de ani pentru a fi finalizat.

Monede și medalii pierdute

Un silex din Mezolitic – o piatră mică, care a fost o unealtă caracteristică din silex din perioada mezolitică din Marea Britanie, datând din anul 7.000 î.e.n.

O serie de monede sunt listate ca fiind lipsă, cum ar fi o monedă romană a împăratului Caracalla și un groat (monedă de argint) din secolul al XVI-lea a lui Henric al VIII-lea, dar muzeul, cunoscut sub numele de Amgueddfa Cymru în limba galeză, a declarat că „o proporție semnificativă dintre acestea sunt duplicate și există exemple de mai bună calitate în colecția noastră”.

Printre medaliile de pe lista celor dispărute se află una de la Jubileul de Diamant al reginei Victoria, din 1897, și alta de la încoronarea lui Edward al VII-lea, din 1902.

Mai lipsesc o cheie medievală din fier, vase de „ceramică clasică” și opt capete de pipă din lut din secolele XVII și XVIII.

Finanțare de peste 27 milioane de lire sterline

Museum Wales este format din șapte muzee naționale, cu colecții din întreaga lume. Colecția națională cuprinde 5,3 milioane de obiecte, inclusiv picturi și alte opere de artă, precum și biblioteca și arhivele, multe dintre acestea fiind adăpostite în clădiri clasificate monument, cum ar fi Muzeul Național Cardiff și Castelul St Fagans, Cardiff. Guvernul galez a declarat că îngrijirea și gestionarea acestor colecțiilor este de competența muzeului.

Nu au fost identificate obiecte care să lipsească din colecția de artă și nici din colecția de științe naturale, „deși există un program de revizuire în curs de desfășurare în ceea ce privește împrumuturile pentru cercetare”, mai relatează BBC.

Pentru perioada 2023 – 2024, guvernul galez oferă Muzeului Țării Galilor o finanțare de 27,2 milioane de lire sterline din venituri pentru costurile operaționale și 5 milioane de lire sterline din fonduri de capital pentru investiții pe termen mai lung.

Accesul la muzee este gratuit.