Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Moda și arta designerului Kenzo Takada
takada kenzo chasing dreams, takahashi kenji

Moda și arta designerului Kenzo Takada

Moda și arta designerului Kenzo Takada sunt prezentate într-o expoziție la Tokyo Opera City Art Gallery, deschisă până în 16 septembrie.

Kenzo Takada, născut în 1939, în Japonia, a luat cu asalt lumea modei de la Paris cu viziunea sa colorată și exuberantă. A ajuns în capitala franceză în 1965 și acolo a creat și a locuit până când a murit, în 2020.

Și-a deschis primul magazin de modă, numit Jungle Jap, în 1970, în Galerie Vivienne din Arondismentul 2. Ulterior, magazinul a fost redenumit Kenzo și, așa cum se spune, restul este istorie.

Takada a lăsat o moștenire de geniu creativ imens pentru lume, în special pentru țara sa natală. Acum, povestea este spusă prin intermediul expoziției „Takada Kenzo Chasing Dreams” la Tokyo Opera City Art Gallery, care dezvăluie viața designerului pionier, prezentând operele lui.

Nu este o expoziție despre brandul Kenzo, ci este povestea vieții creatorului. Prin urmare, sunt abordate și proiectele artistice post-Kenzo ale lui Takada (LVMH a cumpărat Kenzo în 1993, iar el s-a retras în 1999). Cu toate acestea, cea mai mare parte a expoziției pune accentul pe cele mai prolifice perioade creative ale lui Takada – anii ’70 și anii ’80.

Sursă de inspirație pentru tinerii interesați de modă

Organizatorii speră că felul în care tânărul Takada e portretizat în expoziție va impulsiona tinerii japonezi, în special pe cei interesați de modă.

Deoarece designerul japonez a pus bazele brandului său pe tărâm european, marca e considerată a fi una europeană. Dualitatea culturii se regăsește în lucrările și în viața lui Takada. Creațiile lui nu s-au detașat niciodată în mod deliberat de cultura tradițională japoneză. El a folosit o mulțime de țesături caracteristice produse în Japonia și s-a inspirat din tăieturile drepte ale kimono-ului.

Takada nu a încetat să creeze după retragere. În schimb, el și-a extins gama de activități cu o mai mare libertate. În 2004, a proiectat echipamentul oficial al echipei naționale japoneze pentru Jocurile Olimpice de la Atena. În 2019, a proiectat costumele pentru opera „Madame Butterfly”, regizată de Miyamoto Amon. Pentru centrul de convenții Arcrea (finalizat în februarie 2021) din orașul său natal, Himeji, el a reprezentat Castelul Himeji, inclus în Patrimoniul Mondial, pe cortina de scenă a Sălii principale și a prezentat motivul florii de bujor în „Sunrise” în Sala mare și „Sunset” în Sala medie.
Kenzo Takada a murit înainte de finalizarea acestor lucrări.