Morminte vechi de 2.000 de ani, descoperite lângă Catedrala Notre Dame
Cincizeci de morminte vechi de peste 2.000 de ani au fost descoperite în Ile de la Cite din Paris, aproape de Catedrala Notre Dame, în timpul săpăturilor pentru extinderea gării Port Royal.
Mormintele au fost descoperite în situl care a fost cândva orașul roman Lutetia, unde locuia tribul galic Parisii. Cimitirul din Lutetia, cunoscut sub numele de necropola Saint-Jacques, a fost descoperit în timpul săpăturilor din secolul al XIX-lea și a fost folosit pentru prima dată între secolele I și III.
Potrivit cotidianului El Pais, arheologii din acea vreme erau preocupați mai mult de obiectele de valoare și au ignorat scheletele pe care le găseau, în ciuda informațiilor despre Parisul antic care puteau fi obținute de la oamenii și obiectele îngropate acolo. În cele din urmă, necropola a fost uitată.
O rară perspectivă asupra trecutului parizienilor
„Ceea ce este atât de excepțional la acest lucru este că avem o fereastră către trecutul nostru, ceea ce este destul de rar în acest oraș”, a declarat Dominique Garcia, președintele Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive din Franța (INRAP), pentru postul francez de televiziune Europe 1. „Bazându-ne pe riturile lor funerare, putem ajunge la un fel de viziune generală a oamenilor care au trăit în Paris în secolul al doilea”, a adăugat el.
Scheletele de bărbați, femei și copii au fost găsite în sicrie de lemn care au fost arse, așa cum era obiceiul parizienilor. Ca atare, în afară de oseminte, au rămas doar mici bucăți de lemn și cuie de metal. Aproximativ jumătate din morminte, a precizat INRAP, conțineau obiecte mici, inclusiv căni și ulcioare din ceramică și sticlă, rămășițe precum ace, curele și chiar urme de încălțăminte. În cazul unor schelete, au fost găsite monede plasate la nivelul gurii, probabil o ofrandă pentru zeul Charon, care îi transporta pe morți în lumea de dincolo.
De asemenea, a fost găsită o groapă de ofrande, cu scheletul complet al unui porc, un alt animal mic și două recipiente mari din ceramică, probabil „menite să asigure supraviețuirea defunctului în viața de apoi”, a precizat El Pais. Oamenii de știință speră că descoperirea nu numai că va face lumină asupra vieții parizienilor, dar va oferi și material pentru teste ADN din care vor putea afla mai multe despre sănătatea vechilor parizieni.