Mozaic roman uriaș, descoperit de un fermier turc în timp ce planta cireși
Un fermier din estul Turciei a descoperit, la sfârșitul anului trecut, în timp ce planta o livadă de cireși, un mozaic roman târziu, în mare parte intact. Având o suprafață de aproape 1.000 de metri pătrați, mozaicul este considerat de arheologi drept cel mai mare exemplu de acest fel descoperit în țară.
Ascuns timp de sute de ani sub 50 cm de sol vegetal în satul Salkaya din provincia Elazığ, la 500 km est de capitala Turciei, Ankara, mozaicul ar fi fost așezat la sfârșitul secolului al III-lea.
„Este primul mozaic de acest fel care a supraviețuit până în zilele noastre, atât ca întreg, cât și în ceea ce privește reprezentarea animalelor, toate acestea fiind întâlnite cândva aici”, a declarat Emre Çayır, arheologul șef al săpăturilor. „Este posibil să existe mozaicuri mai mari în altă parte în Turcia, dar acestea constau în modele geometrice sau subiecte mitologice”.
Scene de vânătoare
Muzeul de Stat de Arheologie și Etnografie din Elazığ supraveghează excavările.
Cu un leopard anatolian rar, mozaicul a fost numit „mozaicul Salkaya”. Acesta prezintă o serie de scene de vânătoare, inclusiv un leu care urmărește o capră, un leopard care ucide un struț, ogarii care încolțesc un mistreț și un cerb care scapă din ghearele unui urs. Sunt descrise momente mai calme; păsările de vânătoare se relaxează sub rodii și lângă trandafiri în floare. Çayır a spus că scenele reprezintă „o expresie a ciclului etern al naturii”.
„Leul și ursul reprezintă autoritatea în tradiția romană, iar reprezentarea câinilor de vânătoare ne amintește că oamenii fac parte din lanțul trofic, [arătând cum] meșterii au folosit metafora pentru a transmite aceste idei”, a adăugat el.
Fermierul, Mehmet Emin Sualp, a cumpărat terenul și a început să planteze puieți de cireș în 2023. În septembrie, el ar fi dat peste mozaic în timp ce săpa și a contactat Muzeul de Stat din Elazığ. Arheologii au îndepărtat pământul și au finalizat lucrările de conservare în acest an. Aceștia au declarat că este posibil să fi existat o baie, un lăcaș de cult și alte câteva clădiri în zona imediată care se întinde pe 65.000 de metri pătrați. Arheologii au descoperit, de asemenea, un drum de bazalt, un canal de irigații și un potențial calcatorium pentru vinificație.
Ministerul Culturii din Turcia nu a decis încă dacă mozaicul va fi mutat. O posibilitate este construirea unui complex în sit, astfel încât mozaicul să poată rămâne la fața locului. Aceste planuri vor depinde de ceea ce se va mai descoperi în timpul procesului de excavare, a declarat guvernatorul provincial Numan Hatipoğlu.
Foto credit: Services Archaeology and Heritage Association