Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Mumia Ötzi: Ce știm la 30 de ani după descoperirea ei

Mumia Ötzi: Ce știm la 30 de ani după descoperirea ei

Considerată „cea mai faimoasă mumie a Europei”, rămășițele bărbatului care a fost ucis în Alpi în urmă cu 5.000 de ani continuă să dezvăluie detalii din viața în Neolitic și informații despre sănătatea modernă.

În urmă cu 30 de ani, cea mai faimoasă mumie din Europa a fost descoperită zăcând cu fața în jos în gheață, la marginea unui lac înalt de aproape două mile în Alpii Ötztal, de la granița Austriei cu Italia.

Conservate în mod natural de peste 5.000 de ani de soare, vânt și temperaturi înghețate, rămășițele de piele ale lui Ötzi the Iceman au devenit rapid o senzație globală, subiectul a nenumărate cărți și documentare și chiar al unui lungmetraj care îi reconstituie viața în Europa neolitică și violenta sa moarte.

Astăzi, Ötzi este conservat cu grijă de cercetătorii de la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud din Bolzano, Italia, unde este ținut într-o cameră rece adaptată, cu o temperatură menținută constant de -21,2 grade Fahrenheit. De patru sau cinci ori pe an, rămășițele sale sunt stropite cu apă sterilă pentru a crea un exoschelet înghețat și protector, care să asigură o „mumie umedă” (una conservată în mod natural într-un mediu umed, mai degrabă decât uscat), potrivit nationalgeographic.com.

Aproximativ 300.000 de vizitatori călătoresc anual la Bolzano pentru a vedea mumia printr-o fereastră groasă de sticlă. Ötzi este la fel de solicitată și de oamenii de știință, care profită de ocazia rară pentru a studia rămășițele incredibil de bine conservate ale unui om care a trăit cu mult înainte de apariția primelor orașe ale Europei și chiar înainte de construirea primei piramide a Egiptului.

Ten tipic mediteranean

Ötzi era scund și avea aproximativ 46 de ani când a murit. Era stângaci și purta un pantof bărbătesc de mărimea 39. Ochii lui au fost mult timp considerați a fi albaștri, dar analiza genomică a dezvăluit altfel. „Am putea dovedi că avea ochii căprui și părul castaniu închis și avea un ton tipic de piele mediteraneană”, spune Albert Zink, șeful Institutului EURAC de studii pentru mumii din Bolzano, care a făcut o mare parte din cercetările de bază despre Ötzi.

Pe baza AND-ului său, Ötzi a făcut parte din migrația fermierilor neolitici care a venit prin Anatolia (Turcia modernă) în urmă cu 8.000 până la 6.000 de ani, înlocuind vânătorii și culegătorii paleolitici europeni. Moștenirea sa genetică maternă nu mai există în populațiile moderne, dar linia sa paternă trăiește în grupuri găsite pe insulele mediteraneene, în special în Sardinia.

Ötzi a fost găsit purtând doar un singur pantof, dar multe dintre lucrurile sale au fost recuperate ulterior în jurul sitului unde a fost descoperit. Pantalonii și hainele sale erau din piele de oaie și capră. Pălăria era din blană de urs brun. Unul dintre cele mai importante obiecte ale lui Ötzi este toporul din cupru.

Înaintea morții sale, Ötzi a mâncat grâu einkorn, carne de cerb roșu și ibex. Cercetătorilor le-au trebuit 18 ani pentru a-i identifica stomacul – printr-o tomografie computerizată din 2009 – deoarece organul s-a mutat sub coaste până la plămânii inferiori.

O tăietură între degetul opozabil și arătătorul mâinii drepte a dezvăluit că Ötzi fusese înjunghiat cu câteva zile înainte de a muri. O săgeată i-a străpuns umărul stâng în spate.

Muzeul din Bolzano primește în fiecare an aproximativ 10-15 cereri de studiu pentru Ötzi. Un comitet de experți din diverse universități și muzee evaluează fiecare cerere. Aproximativ o dată pe an, prelevează probe de suprafață pentru investigații de microbiologie. Doar rar îl dezgheață. Ultima dată a fost în 2019.

Foto credit: Museo Vittorino Cazzetta