Museum of Fake, la București
Expoziția „Museum of Fake”, curatoriată de Irina Paraschivoiu și Thomas Layer-Wagner, este prezentată în Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român în perioada 11 – 13 aprilie.
În contextul unei ere în care distincția dintre adevăr și dezinformare devine din ce în ce mai neclară, conceptul jocului Escape Fake vine să provoace percepțiile și să reamintească importanța discernământului într-o lume saturată de știri false și tehnologii deep fake, care alimentează campanii politice și creează o realitate fragmentată, aproape distopică.
Proiectat ca o experiență captivantă de realitate augmentată, în joc, Hannah – hackeriță îndrăzneață a realității cuantice – pornește într-o misiune plină de provocări: combinarea obiectelor 3D, descifrarea ghicitorilor complexe și, cel mai important, dezvăluirea adevărului.
Această aventură virtuală stă la baza unei expoziții inedite, inspirată direct de lumea și provocările jocului Escape Fake, expoziția „Museum of Fake”. Prin intermediul personajului Hannah, expoziția explorează eforturile de a naviga și repara un viitor sumbru, marcat de proliferarea dezinformării. „Museum of Fake”, așezat în viitorul distopic al lui Hannah, oferă o platformă unică de dialog între experiența interactivă a realității augmentate și lucrările artistice care abordează tema dezinformării din perspective diverse și adesea contradictorii.
În acest spațiu, vizitatorii sunt invitați să privească înapoi la anul 2023, reflectând asupra impactului evenimentelor istorice, al evoluțiilor tehnologice și al comunicării empatice asupra dezvoltării jurnalismului și a fenomenului dezinformării.
Ce conține expoziția
Hashdox [Proof of War], de Egor Kraft
Hashdox este un software tactic, conceput pentru a combate dezinformarea, permițând capturarea instantanee a probelor pe lanț și a instrumentelor de criminalistică prin înregistrarea metadatelor și hashing-ul conținutului. Autorul, Egor Kraft, este un artist interdisciplinar care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, el predă la Kunstuniversität Linz.
Look out! Videos a year from now, de Alex Lungu și Ana Turos
O replică a ta creată cu ajutorul inteligenței artificiale îți spune totul despre deepfakes. Acestea se transformă dintr-o persoană în alta fără probleme. Această instalație explorează creația vizuală bazată pe AI, posibilitățile sale infinite și impactul asupra vieții unei persoane.
Lucrarea este creată de Ana Turos, o actriță, creatoare de teatru și dramaturg, și Alex Lungu, producător audio-video care se concentrează pe documentare, animație și edu-tainment.
Ministerul iubirii și empatiei, de Nóra Juhász
Ministry of Love and Empathy (Ministerul iubirii și empatiei) este un proiect online bazat pe psihologia dezinformării și pe distorsionarea proiectivă a realității. Ministerul este un spațiu fals: proiecția virtuală a unui organ guvernamental inexistent, care, prin natura sa iluzorie, reflectează asupra decalajului uriaș din realitate. Artista din spatele operei, Nóra Juhász, este o artistă interdisciplinară din Budapesta care lucrează în diverse domenii, de la pictură și instalații la forme de creație bazate pe procese, virtuale și performative.
Momentul adevărului, de Elena Rabkina
Această instalație dublată de un joc de cărți provoacă noțiunea ambiguă și adesea alunecoasă de „adevăr”. „Moment of Truth” este o explorare metaforică care reflectă diferitele narațiuni la care suntem expuși prin propriile noastre alegeri media. Jocul de cărți îi provoacă pe vizitatori să își asume rolurile de jurnaliști și editori și să decidă ce informații sunt suficient de veridice pentru a fi publicate. Elena Rabkina este o artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă din Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea.
Obiectivul expoziției „Museum of Fake” este să deschidă un canal de discuție esențial despre modul în care informația este prezentată și percepută în societatea contemporană, subliniind necesitatea unui efort colectiv în lupta împotriva dezinformării.
„Museum of Fake” face parte din proiectul „Escape Fake 2.0” și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă și de Fondul European pentru Media și Informare gestionat de Fundația Calouste Gulbenkian.