Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Muzee britanice renunță la folosirea cuvântului „mumie” pentru a descrie rămășițele mumificate
uk,,london, ,june,21,,2015:,british,museum,in,london

Muzee britanice renunță la folosirea cuvântului „mumie” pentru a descrie rămășițele mumificate

British Museum din Londra, National Museums of Scotland și Great North Museum: Hancock au decis să nu mai folosească termenul „mumie”, ca parte a unei reexaminări mai ample a modului în care sunt descrise, etichetate și prezentate publicului exponatele.

În schimb, pentru a descrie artefactele egiptene, muzeele vor folosi „rămășițe mumificate ale” sau „persoană mumificată”.

„Cuvântul «mumie» nu este incorect, dar este dezumanizant, în timp ce folosirea termenului «persoană mumificată» îi încurajează pe vizitatorii noștri să se gândească la individ”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Muzeelor Naționale ale Scoției din Edinburgh pentru Daily Mail.

Schimbarea limbajului pentru a descrie aceste artefacte egiptene importante urmează unei reexaminări în curs de desfășurare a colonialismului în Regatul Unit și a modului în care au fost tratate rămășițele mumificate în trecut.

Egiptomania și profanarea rămășițelor mumificate

Joe Anderson, curatorul Great North Museum: Hancock, a scris în 2021 un articol în care a explicat cum instituția a analizat serios modul în care a tratat, expus și interpretat rămășițele mumificate ale unei femei antice supranumite Irtyru, inclusiv povestea sumbră a provenienței sale.

Muzeul a identificat mai multe exemple problematice a ceea ce a fost „egiptomania”, cum ar fi obsesia pentru „petrecerile de desfacere” a persoanelor antice mumificate, organizate în casele private ale elitei și mutate în locuri publice mai mari.

Anderson a descris diferitele moduri în care au fost profanate anterior rămășițele mumificate ale lui Irtyru, inclusiv desfacerea bandajelor sale de către trei chirurgi în fața unui public plătitor de bilet, aplicarea de lac și alte modificări „îngrozitoare” făcute pentru expunerea sa publică.

Mumiile au devenit, de asemenea, asociate cu blesteme și răufăcători în filme și literatură. Un purtător de cuvânt de la British Museum din Londra a declarat pentru ziarul spaniol El Pais că schimbarea de limbaj nu este cu adevărat o interdicție și că este vorba mai degrabă de a sublinia modul în care „rămășițele mumificate aparțin unei ființe umane care a fost cândva în viață”.