Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2, în perioada mai – iunie la București
Obiecte și experiențe personale dramatice, traumatizante, sensibile de violență domestică sunt incluse în proiectul Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2, ce va fi expus începând de luna aceasta la Arcub Gabroveni.
Inițiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, proiectul reprezintă prima expoziţie despre violenţa domestică în pandemie.
După expoziţia „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile” din 2020 de la Rezidenţa BRD Scena9 despre rutinele şi comportamentele modificate sau anulate în pandemie, „Muzeul Pandemiei” propune anul acesta un nou proiect participativ axat pe ilustrarea violenței domestice (re)simțită individual de către femeile din România în contextul pandemiei. Toate experienţele dureroase conturate de pandemie pot fi cuprinse într-un obiect-memorie în cadrul proiectului „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2”.
Oricine a putut trimite un obiect cu care asociază experiența de violență domestică trăită în această perioadă. Fiecare donator povestește prin obiectul donat despre propria dramă trăită, iar acest lucru se întâmplă pentru că muzeul îi oferă șansa de a depăși un colaps emoțional prin creativitate și prin atitudine.
Eveniment teatral conex
„Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2” de la Arcub va prezenta de asemenea un eveniment teatral conex în spațiul expozițional.
Producția teatrală independentă, realizată de Teatrul Apropo, transpune dramaturgic experiențe de violență domestică trăite în bula familială din timpul pandemiei.
Proiectul de inovație și educație muzeală „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2” va fi inclus în programul celei de-a 18-a ediții a evenimentului Noaptea Muzeelor de la București, ce are loc pe 14 mai.
Toate donațiile acceptate în proiect vor fi expuse cu sursă anonimă și nu sunt returnabile.