Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
O colecție de literatură britanică ce cuprinde scrieri Emily Brontë și Jane Austen, salvată de la a fi vândută în străinătate

O colecție de literatură britanică ce cuprinde scrieri Emily Brontë și Jane Austen, salvată de la a fi vândută în străinătate

O colecție de literatură britanică ce cuprinde scrieri Emily Brontë, Robert Burns și Jane Austen a fost salvată cu ajutorul unei organizații caritabile de la a fi vândută în străinătate.

Colecția cuprinde poeme scrise de mână de Emily Brontë, lucrări de Robert Burns și prime ediții ale unor scrieri Jane Austen.

Friends of National Libraries (FNL) a strâns mai mult de 15 milioane de lire sterline pentru a cumpăra Biblioteca Honresfield, ce găzduiește lucrările, și susține că are de gând să mențină colecția ca domeniu public, relatează BBC.

Biblioteca a fost în mare parte inaccesibilă în ultimii 80 de ani. Ea a fost înființată spre finalul secolului 19 de William Law, proprietarul fabricii Rochdale. El a adunat manuscrise și cărți scrise de autori importanți din Anglia și Scoția.

Casa de licitații Sotheby’s a anunțat în mai 2021 vânzarea bibliotecii, în trei tranșe.

Poemele lui Emily Brontë era așteptat să fie adjudecate contra unei sume cuprinse între 800.000 și 1,2 milioane de lire sterline, iar prima ediție a romanului „Wuthering Heights”, semnat de ea, între 200.000 și 300.000 de lire sterline.

Colecția, menținută ca domeniu public, distribuită în Regat

FNL a reușit să convingă agenții să amâne vânzarea, astfel organizația a avut timp să strângă suficienți bani pentru a achiziționa colecția direct în numele bibliotecilor din Marea Britanie.

După achiziție, FNL a spus că întreaga colecție va fi menținută ca domeniu public și nu va fi pierdută peste granițe, nici în instituții, nici în colecții private.

Colecția cuprinde mai multe lucrări semnate Charlotte, Emily și Anne Brontë, inclusiv povestiri, poeme și manuscrise, care au fost departe de ochii publicului timp de 80 de ani și niciodată examinate adecvat.

Acestora se adaugă scrieri ale unora ca Walter Scott și Jane Austen, inclusiv două scrisori ale autoarei trimise surorii ei, Cassandra. În una dintre acestea este discutat modul în care au fost primite romanele „Pride and Prejudice” și „Sense and Sensibility”.

Un compendiu de poeme, note, scrisori personale și idei ale lui Burns din perioada tinereții, când nu era cunoscut, face de asemenea parte din colecție.

Organizația a transmis că toate manuscrisele și cărțile tipărite vor fi distribuite unor instituții relevante din Marea Britanie, astfel cât mai mulți oameni să se poată bucura de „tezaurul literar”.

Prințul Charles, protectorul FNL, a descris achiziția drept „o veste minunată pentru țara noastră”.

„Nu pot decât să îl felicit pe președinte, Geordie Greig, și echipa lui pentru salvarea Blavatnik Honresfield Library pentru națiune, ale cărei comori sunt deținute acum de unele dintre cele mai mari biblioteci naționale din Regat. Patrimoniul nostru literar este ADN-ul nostru cultural”, a afirmat el.

Foto: Poem scris de mână de Emily Brontë. Credit foto: Sotheby’s