O pereche colosală de sfincși, descoperită în Egipt în timpul restaurării unui templu
O echipă formată din arheologi germani și egipteni a descoperit fragmente dintr-o pereche colosală de sfincși din calcar în timpul restaurării templului Amenhotep III din Luxor.
Echipa condusă de Hourig Sourouzian a găsit artefactele pe jumătate scufundate în timpul restaurării templului funerar al faraonului și a Coloșilor lui Memnon, două statui monumentale închinate lui.
Sfincșii au 11 metri și îl prezintă pe conducătorul antic cu obișnuitele podoabe și un colier mare, a anunțat Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților, potrivit artnews.com.
Amenhotep III, domnie marcată de un amplu program de construcții
În același loc au fost descoperite trei statui aproape intacte ale zeiței Sekhmet, apărătoare a zeului soarelui, Ra, și rămășițe ale unei unei urașe săli. Încă lizibile pe pereții din gresie se află o serie de imagini care descriu un jubileu regal, un festival antic egiptean prin care era recunoscut dreptul regelui de a conduce.
Festivalul heb-sed avea de regulă loc în al 13-lea an al domniei faraonului, deși mulți mureau înainte de ajungă la acest prag.
Amenhotep III, care a condus în perioada 1390 – 1353 î.e.n., în a 18-a dinastie, a fost unul dintre puținii care au supraviețuit și au putut marca momentul, iar istoricii consideră că evenimentul dedicat lui a fost cel mai elaborat din istorie.
Într-un comunicat, Sourouzian a subliniat importanța descoperirii, având în vedere că sfincșii confirmă locul începutului drumului procesiunii, important în ceremonii și festivități.
Domnia în general pașnică a lui Amenhotep III a fost marcată de un program prolific de construcție în Thebes (astăzi, Luxor), capitala imperului egiptean antic. Acesta a cuprins Coloșii lui Memnon, un complex de palate la Malkata și un port artificial care lega orașul de Nil. El a comandat și construirea unui templu de mari dimensiuni la Soleb, în Nubia (azi, Sudan).
Credit foto: Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților