Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  O piață monumentală din piatră descoperită în Peru, mai veche decât piramidele din Giza
piata monumentala, peru, jason toohey

O piață monumentală din piatră descoperită în Peru, mai veche decât piramidele din Giza

O piață monumentală din piatră descoperită în Anzii din Peru este mai veche decât piramidele din Giza, potrivit arheologilor care au făcut săpături în zona nordică a lanțului muntos.

Piața circulară din piatră este considerată unul dintre cele mai timpurii exemple de arhitectură megalitică monumentală din Americi.

Cu o vechime de aproximativ 4.750 de ani, piața a fost descoperită în Callacpuma, un sit din bazinul Cajamarca care a fost în centrul cercetărilor arheologice în ultimele șase decenii. Ea precede cu un secol marile piramide de la Giza (Egipt), ceea ce o face concurentă cu ansamblul Stonehenge din Anglia.

Cercetările au fost conduse de doi profesori de antropologie de la Universitatea din Wyoming, Jason Toohey și Melissa Murphy, care și-au publicat descoperirile în Science Advances.

„Este o perioadă despre care știm foarte puțin în regiunea Cajamarca. Mă interesează foarte mult de ce oamenii dintr-o societate relativ mobilă, de mici dimensiuni, s-ar fi chinuit și ar fi muncit pentru a construi un astfel de monument”, a spus Toohey, potrivit Artnet.

Piața circulară din piatră are diametrul de 18 metri și este alcătuită din pietre neprelucrate care au fost preluate din roca din apropiere și aranjate vertical, aproape unele de altele. Piața avea două intrări, două sau trei încăperi și era delimitată de un zid perimetral scund.

Funcție ceremonială

Amenajarea pieței și artefactele descoperite i-au determinat pe cercetători să afirme că aceasta avea o funcție ceremonială. Accesul în interiorul pieței era controlat prin amplasarea unei pietre mari, care, probabil, împiedica oamenii să vadă activitățile desfășurate înăuntru.

În încăperi, care au o suprafață medie de 1,5 metri pătrați, cercetătorii au găsit vase din ceramică și piatră – și nicio dovadă de vase de gătit sau de depozitare -, cristale de cuarț, un noduli de lapislazuli și bucăți de antracit prelucrat despre care se crede că sunt fragmente de oglindă.

În ceea ce privește modul în care a apărut această structură, Toohey propune două scenarii. Fie a existat un lider care a condus unul sau mai multe grupuri să își unească eforturile în acest sens, fie a existat o mentalitate colectivă.

După ce situl a fost identificat în 2015, au fost făcute cercetări în mod constant la Callacpuma. Potrivit concluziilor de până acum, constructorii au săpat până la roca de bază, apoi au așezat deasupra un amestec de argilă, pământ, pietriș și cărbune pentru a crea o suprafață stabilă pe care să stea pietrele.

Datarea cu acuratețe a pieței

Săpăturile au permis cercetătorilor să stabilească vârsta pieței cu precizie, mai întâi prin datarea cu carbon, apoi prin lipsa cioburilor de ceramică din nivelurile inferioare (producția regională de ceramică a început în jurul anului 1500 î.e.n.). Un indiciu suplimentar îl reprezintă zidul perimetral, care nu seamănă cu niciun altul găsit la Callacpuma.

Datarea arată că piața din piatră a fost construită de o populație care se afla într-un stadiu de tranziție între vânători-culegători și sedentari. Arhitectura monumentală a necesitat o planificare și o acțiune comună a unor grupuri mai mari decât gospodăriile imediate, depășind uneori chiar populația zonei imediate.

Credit foto: Jason Toohey