Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Palatul Vechi al BNR din Capitală va fi deschis pentru public, pe 18 şi 19 aprilie
bnr

Palatul Vechi al BNR din Capitală va fi deschis pentru public, pe 18 şi 19 aprilie

Banca Națională a României (BNR) organizează, pe 18 şi 19 aprilie, în intervalul 11,00 – 18,00, „Zilele porților deschise la BNR”.

Cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înființare, BNR deschide vizitatorilor Palatul Vechi din București, precum și sucursale regionale și agenții ale băncii centrale din teritoriu.

Cei interesați vor avea acces în Palatul Vechi al Băncii Naționale, situat în Centrul Vechi din București, unde vor avea ocazia să admire noile amenajări din cadrul expoziției permanente a Muzeului BNR, inclusiv un lingou de aur din rezerva Băncii Centrale.

Palatul găzduieşte şi expoziţiile temporare „Regele Mihai I – 100 de ani de la naștere” şi „Ecaterina Teodoroiu – eroină a Primului Război Mondial”

Realizată ca o incursiune imaginară în viața monarhului, de la copilărie la senectute, expoziția organizată pentru a marca 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I (1921-2017) prezintă uniformele de mareșal care i-au aparținut suveranului, costume populare, artefacte militare, monede, medalii, documente, bancnote.

Prilejuită de lansarea în circulație, începând cu 1 decembrie 2021, a bancnotei de 20 lei, expoziția dedicată Ecaterinei Teodoroiu reunește o parte din obiectele personale ale eroinei (uniforma militară și pe cea de cercetaș, casca, ochelarii, alte efecte militare), precum și alte exponate printre care tabloul pe care Camil Ressu i l-a dedicat în anul 1917, rochia de soră de caritate a Reginei Maria, fotografii de epocă.

Vizitatorii vor avea acces, în egală măsură, la informații referitoare la istoria, arhitectura şi identitatea Băncii Naționale a României și vor primi un set de materiale promoționale cu imagini și informații succinte despre fondatorul băncii, Eugeniu Carada, despre Palatul Vechi al BNR și istoria monedei naționale.

Astfel, în zilele de 18 şi 19 aprilie, publicul poate vizita atât sediul istoric al BNR, precum și sucursalele regionale Cluj, Constanța, Dolj, Timiș și Iași și agențiile BNR din Argeș, Brașov, Bihor, Buzău, Gorj, Maramureș, Sibiu și Suceava.