Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Parcul arheologic al Colosseumului poate fi vizitat noaptea
colosseum

Parcul arheologic al Colosseumului poate fi vizitat noaptea

Parcul arheologic al Colosseumului își deschide porțile noaptea prin inițiativa „O noapte la Colosseum”, ocazie cu care un tur ghidat de o oră de-a lungul primului etaj al monumentului, al arenei și subsolului, va permite vizitatorilor să refacă istoria monumentului din punctul de vedere al spectatorilor și al protagoniștilor spectacolelor care aveau loc în timpul zilei, inclusiv vânători (venationes) și lupte de gladiatori (munera).

Tururile de noapte – limitate la un număr de 25 de persoane deodată – au loc în fiecare joi, de la ora 20:00 la miezul nopții, cu ultima intrare la ora 22:00.

colosseum2

Traseul începe de la fosta intrare principală rezervată împăratului, cu o analiză aprofundată asupra intrării imperiale și a decorațiunilor din stuc.

De la etajul arenei, se poate vedea pivnița, în timp ce participanții vor asculta povestea spectacolelor oferite de împărați.

Itinerariul continuă la subsol, unde poate fi vizitată noua expoziție permanentă „Spettacoli nell’Arena del Colosseo. I protagonisti”, curatoriată de Alfonsina Russo, Federica Rinaldi și Barbara Nazzaro.

colosseum3

Expoziția, care atinge punctele culminante ale celei temporare anterioare „Gladiatori nell’arena. Tra Colosseo e Ludus Magnus”, este axată pe protagoniștii spectacolelor, și anume gladiatorii și animalele.

expozitie colosseum

Publicul va vedea câțiva gladiatori care vor intra în galeria boltită estică pentru a-și înfrunta soarta în arenă. Este vorba despre o proiecție holografică, însoțită de reconstituiri ale armurilor reproduse din originalele păstrate în marile muzee italiene și internaționale.

Ultima secțiune a traseului explorează structura coridoarelor subterane. O plimbare la lumina lunii va conduce vizitatorii de-a lungul pasarelei către camera vestică de manevră. După ce vor urca scările de sub Poarta Triumfală, itinerariul se va încheia în fața instalației multimedia „Il dipinto di Gerusalemme”. Vizitele sunt ghidate în italiană și engleză.

Prin programul „Quo Vadis”, lansat de administratorii Colosseum şi de Cinemateca Naţională, până la 17 iulie, publicul va vedea pe ecranul din Templul lui Venus zece filme emblematice, printre care „Il Gladiatore” (2000), „Vacanze romane” (1953) şi „La Grande bellezza” (2013).

Foto credit: Parco Archeologico del Colosseo